Špargle sa sosom holandez (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Postoje bela i zelena špargla i vrlo su interesantnog oblika, sa malo kalorija, a opet bogate vitaminima, mineralima i vlaknima što ih čini veoma zdravom namirnicom.

Jedu se barene, sveže ili u vidu krem supe.

Holanđani sosom od žumanaca i putera prelivaju špargle, a sos je idealan za sve vrste kuvanog povrća i ribe, naročito mladog krompira. Blanširane ili kuvane špargle sa holandeze sosom su najčešći način na koji se špargle poslužuju.

Šta nam je sve potrebno:

  • 1-2 veze špargli

Za sos holandeze:

  • 4 žumanca
  • sok od pola limuna
  • 225g putera
  • so, biber

Način pripreme:

Na pari umutite žumanca.

Dodajte deo soka od limuna, so i biber i kuvajte 10 minuta dok se ne zgusne, mešajući sos sve vreme.

Potom dodajte otopljeni maslac lagano u mlazu, ostatak soka od limuna, sve to neprekidno mešajući dok ne dobijete željenu gustinu.

U nekim receptima se dodaje 1 dcl belog vina u jaja, a na kraju se sos razblaži neutralnom pavlakom. Svakako isprobajte obe varijante.

Špargle oprati, odstraniti drvenasti deo biljke oko 1 cm na samom kraju. Nožem za guljenje krompira oljuštiti donji deo špargle.

Vežite ih u snop i kuvajte 10 minuta ili položene na pari. Na tanjir stavite nekoliko špargli i prelijte sosom holandeze.

Možete šparglu umotati u komad šunke ukrasiti vlašcem i dodati mladi bareni krompir. Obrok bi trebalo da bude poslužen topao.

Uživajte!

Okusi SVET

Nova rubrika Danasa "Okusi SVET". Egzotični recepti iz svih kuhinja planete. Čitajte nedeljom na sajtu www.danas.rs

Gepostet von Danas am Freitag, 1. Dezember 2017