Šta znači kada imate vertikalne, a šta horizontalne linije na noktima? Obe opcije mogu biti opasne, evo kad je vreme za lekara 1Foto: Shutterstock/NAOWARAT

Vertikalne linije na noktima mogu da ukazuju na manjak gvožđa, a ponekad su i znak artritisa. Ako uz brazde postoje i crvene linije na dnu nokta, tad može biti reč o autoimunoj bolesti, kažu u Klinici Mayo.

Linije na noktima se pojavljuju na više načina. Oni mogu da budu vertikalne ili vodoravne, a znaju da se formiraju na nekim noktima ili na svima. Razlog njihovog nastanka često je bezazlen i povezan je sa godinama života, ali ima situacija kada je potrebno posetiti lekara.

Vertikalne linije na noktima

– Linije koje idu od dna nokta do vrha najčešći su oblik nabora na noktima, pojavljuju se kod oko 20 odsto odraslih ljudi. U velikoj većini slučajeva to je samo znak starenja – objasnila je američka dermatološkinja Ajvi Li.

Kaže kako se naši nokti sastoje uglavnom od keratina, belančevina koje se nalaze i u kosi i u spoljašnjem sloju kože. Nokti se menjaju s godinama jer telo teže zadržava vlagu, na isti način na koji koža postaje sve više suva, a kosa osetljivija.

– Ako vidite neke druge promene na noktima, poput cepanja ili promene boje, možda bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom – upozorava dr Li.

Dodaje kako u retkim slučajevima nabori na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema. Recimo, jedan nabor u sredini nokta mogao bi biti znak nedostatka hranljivih sastojaka, poput proteina ili folne kiseline.

Sa ovom doktorkom slažu se i stručnjaci u Klinici Mayo, ali napominju da, ako uz vertikalne nabore postoje i crvene linije na dnu nokta, tad može da se radi o lupusu – autoimunoj bolesti kod koje imunološki sistem postane hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

Vodoravni nabori na noktima

– Ovakvi nabori na noktima su ređi, a poznati su i kao Beauove linije. One bi mogle da signaliziraju neku bolest ili da budu samo zaostatak stare povrede. Ti nabori nastaju zbog privremenog zaustavljanja rasta nokta u proksimalnom matriksu nokta, najčešće su benigne i nastaju zbog mehaničkih trauma – objasnila je ova dermatološkinja.

– Ponekad, međutim, ukazuju na kožnu bolest poput ekcema, psorijaze ili hronične paronihije (infekcija nabora nokta koja kožu čini natečenom i crvenom), pa svakako pregledajte kožu i vrhove prstiju da li postoje znakovi crvenila i osipa – dodala je i napomenula kako u tom slučaju treba posetiti dermatologa.

Kaže kako ovakvi nabori na noktima, takođe, mogu biti znak drugih sistemskih problema. Na primer, javljaju se kada štitna žlezda radi previše ili premalo, a to ipak ima uticaj na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose.

Šta znači kada imate vertikalne, a šta horizontalne linije na noktima? Obe opcije mogu biti opasne, evo kad je vreme za lekara 2
Foto: Shutterstock/Amy Planz

Ukoliko se Beauove linije pojave istovremeno na svih 20 noktiju, to može da ukaže na infekciju, poput upale pluća, zaušaka ili sifilisa, a zna da ukaže i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Dr Li savetuje da posetite dermatologa ukoliko su vam, uz nabore, nokti postali tanji, listaju se, promene boju ili im se promeni oblik, prenosi Reader’s Digest.

Promene na noktima i šta one mogu da otkriju

Promenili su boju – prirodna boja noktiju je ružičasta, ali ako im je površina bela, to može da ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme – bolesti jetre, probleme u radu srca, zatajenje bubrega ili dijabetes. Ponekad je bela boja nokta povezana sa starošću. Žuti nokti koji sporo rastu mogu da ukazuju na bolesti disajnog sistema, poput hroničnog bronhitisa, a mogu da se povezuju i s oticanjem ruku, piše Mayo Clinic.

Imaju udubljenje – vodoravno udubljenje pojavljuje se kada nokti neko vreme ne rastu (kod povrede ili bolesti). Ali, može da nastane i ako se radi o nekontrolisanom dijabetesu, kod bolesti perifernih krvnih sudova ili ako je temperatura tela jako povišena (kod upale pluća, šarlaha, boginja, zaušnjaka itd.). Takve linije ponekad su znak nedostatka cinka u telu.

Listaju se – moglo bi da se radi o poremećaju rada štitne žlezde, odnosno nivoa hormona u telu nije pravilna. Ponekad su nokti krhki ako su zahvaćeni gljivičnom infekcijom ili kod psorijaze. Zna da se dogodi da se listaju kao reakcija na neki kozmetički proizvod, neke lekove…

Savijaju se prema spolja – zovu ih i ‘kašika’ noktima. Vrlo su mekani i ivice im se izvijaju prema van. Ovakvi nokti mogu biti znak anemije ili nepravilnog rada jetre uzrokovanog hemohromatozom (telo apsorbuje previše gvožđa iz hrane i nastaje njegov višak u telu). Ovakvi nokti ponekad su povezani s bolestima srca i usporenim radom štitne žlezde.
Imaju rupice (puno malih udubljenja) – mogu da signaliziraju na bolesti vezivnog tkiva kao i na autoimunu bolest koja uzrokuje gubitak kose. Ovakve nokte često imaju ljudi koji boluju od psorijaze.
Pojavile su se bele tačkice – to može da bude uzrokovano mehurićima ispod noktiju ili povredama, ali i nedostatka cinka ili B vitamina.
Imaju smeđe ili crne linije – ovo ne treba nikako ignorisati jer crne linije na noktima mogu biti znak opasnog melanoma – vrste tumora koji zahvata kožu, a rano otkrivanje spašava život. Ponekad su upozorenje da imate trihinelozu, a tamne pruge se mogu pojaviti i kao reakcija na neki antibiotik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari