namirniceNamirnice, foto: Sverre Haugland / ImageSource / Profimedia

Pokušaj da se ispune svi nutritivni ciljevi može biti naporan. Dovoljno proteina, vlakana, kalcijuma… ima mnogo što treba pratiti i tako birati namirnice. Ovo može biti još izazovnije ako pokušavate da održite kalorijski deficit u nastojanju da zdravo smršate.

Tu posebno dolaze do izražaja namirnice koje pružaju više nutrijenata odjednom. Na primer, pasulj. Ova hrana može pomoći u ispunjavanju ciljeva za proteine i vlakna. Pasulj je takođe odličan izvor gvožđa, magnezijuma, kalijuma, cinka i B vitamina. Losos je još jedna hrana koja može da “odradi više zadataka” za vaše nutritivne potrebe. Ova masna riba je bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama i kalcijumom.

Postoji, međutim, jedna izuzetno nutritivna namirnica koja često prolazi ispod radara, ali dodavanje iste u ishranu može imati višestruke zdravstvene prednosti, posebno ako imate 50 ili više godina.

Namirnica koju osobe preko 50 godina treba da jedu svakodnevno, prema endokrinologu

Jedna hrana koja je često pogrešno shvaćena su jaja.

“Jaja dobijaju više neopravdanih kritika nego gotovo bilo koja druga svakodnevna hrana,” kaže dr Dejvid An, endokrinolog specijalizovan za dijabetes i metabolizam i šef službe za dijabetes u Hoagu za Parade.

Namirnice koje su obavezne

Mnogi ljudi stariji od 50 godina veruju da jaja štete zdravlju srca, ali dr An kaže da to nije tačno, sve dok se jedu umerenim količinama. “Podaci su iznenađujuće dosledni. Za većinu odraslih, uključujući osobe starije od 50 godina, umeren unos jaja – što je oko jedno jaje dnevno – nije povezan sa povećanim rizikom od srčanog udara, moždanog udara ili kardiovaskularnih bolesti. Zapravo, studije nekih populacija, kao što su Azijati i azijski Amerikanci, pokazale su da umeren unos jaja može biti povezan sa blagim smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara,” kaže dr An.

Čak i ako imate dijabetes ili genetski povišen holesterol, dr An objašnjava da je jedno jaje dnevno obično sigurno, mada preporučuje da se konsultujete sa lekarom ili registrovanim dijetetičarem radi individualnog saveta o ishrani.

Šta je sa dva ili tri jaja dnevno? Osim ako imate hipertenziju i dokle god ostatak ishrane sadrži malo zasićenih masti, verovatno je i dalje u redu. Prema naučnoj studiji iz 2025. godine objavljenoj u Proceedings of the Nutrition Society, jedenje dva jaja dnevno nije povećalo LDL holesterol dokle god je ukupna ishrana bila niska u zasićenim mastima.

Zašto su jaja posebno korisna za osobe preko 50 godina

Postoji nekoliko načina na koje redovno jedenje jaja podržava zdravo starenje. Dr An kaže da jedan od razloga jeste što pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. “Jaja ispunjavaju sve kriterijume ‘super hrane’. Imaju malo ugljenih hidrata, bogata su proteinima i dobar su izvor korisnih masti. To znači da same po sebi mogu povećati osećaj sitosti i održavati stabilan šećer u krvi,” kaže on.

Dr An objašnjava da je održavanje stabilnog šećera posebno važno za osobe sa dijabetesom, jer nekontrolisan šećer može dugoročno oštetiti organe. Dodaje: “Čak i ako nemate dijabetes, dobra je ideja održavati stabilan šećer u krvi kako bi se smanjila upala u krvnim sudovima i očuvalo zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema tokom vremena.”

Stabilan šećer u krvi takođe je ključan za održavanje zdrave telesne težine, jer smanjuje energetske padove i želju za hranom. To znači da su jaja odlična hrana za uključivanje u ishranu ako pokušavate da smršate.

Jaja takođe sadrže nutrijente koji podržavaju zdravlje mozga. Dr An objašnjava da su jedan od glavnih izvora holina, nutrijenta koji mozak koristi za izgradnju zdravih ćelija i proizvodnju acetilholina, ključnog neurotransmitera za pamćenje. “Ljudi koji unose dovoljno holina obično postižu bolje rezultate na kognitivnim testovima kako stare. Dakle, iako nijedna hrana ne može sprečiti demenciju, jaja apsolutno mogu podržati dugoročno zdravlje mozga,” kaže on.

Dr An dodaje da holin podržava i zdravlje vida, a jaja takođe sadrže lutein i zeaksantin, dva ključna nutrijenta za očuvanje zdravog vida tokom starenja. “Utvrđeno je da lutein i zeaksantin smanjuju rizik od degeneracije makule kod starijih osoba, što je vodeći uzrok gubitka vida kod ljudi starijih od 60 godina,” kaže on.

Kao što vidite, jaja sadrže mnogo nutritivnih prednosti koje su posebno važne za zdravo starenje. Ova relativno jeftina hrana je i vrlo svestrana. Osim što je doručak, možete uključiti kuvano jaje u salate ili supe, umešati ga u jela sa pirinčem ili peći mafine od jaja kao nutritivno bogat međuobrok.

Pa, šta čekate? Ako želite da iskoristite sve zdravstvene prednosti jaja, vreme je da počnete!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari