Foto: Shutterstock/Sergii KovalMiris tek pečene štrudle sa orasima ima posebnu moć – vraća nas u detinjstvo, u kuhinje naših baka gde se sve radilo polako i s ljubavlju. Štrudla sa orasima nije samo kolač, već mali podsetnik na jednostavne trenutke sreće, na mirne nedelje i porodične razgovore uz šolju kafe ili mleka.
Kako je jesen savršena za omiljene starinske poslastice iz rerne, danas sa vama delimo odličan recept za štrudlu sa orasima, koji prenosimo sa sajta Miss7:
Štrudla sa orasima
Sastojci:
- 200 g putera
- 400 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 2 žumanceta
- 200 ml pavlake
- 1 kesica praška za pecivo
- korica 1 limuna
- 300 g oraha
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 2 belanceta
- 100 ml mleka
- 2 kašike ruma
- 50 g putera
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
- Pomešajte omekšali puter ili mast, koja je odlična zamena, sa šećerom i žumancima.
- Zatim dodajte pavlaku i koru limuna.
- Dodajte brašno sa praškom za pecivo i umesite glatko testo.
- Umotajte testo u foliju i ostavite u frižideru pola sata.
- Pomešajte orahe, šećer i vanilin šećer.
- Zagrejte mleko do ključanja i prelijte preko oraha.
- Dobro promešajte i ostavite da se malo ohladi. Dodajte rum.
- Umutite belanca dok ne postanu čvrsta i pažljivo ih umešajte u smesu sa orasima.
- Podelite testo na 3 jednaka dela.
- Svaki komad testa razvaljajte u pravougaonik, dimenzija približno 35×20 cm. Testo treba razvaljati na debljinu od približno 3 mm.
- Na testo namažite trećinu fila i uvijte ga.
- Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Ponovite postupak sa preostala 2 komada testa. Premažite štrudle otopljenim puterom.
- Pecite na 180 °C oko pola sata.
- Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


