Austrijska štrudla sa jabukama (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Bečlije pored prelepog grada u kome uživaju, mogu da se počaste originalnom štrudlom od jabuka i to još sa sosom od vanile (Apfelstrudel), sedeći u nekom starom ili novom kafeu.

Ovaj mirisni, jesenji kolač koji se jos zove bečka, austrijska, bavarska štrudla podjednako je popularna praktično u svim zemljama bivšeg Austrougarskog carstva.

Glavni sastojci za pravljenje štrudle su jednostavni, brašno, puter, jabuke.

Ono što ovu štrudlu razlikuje od sličnih kolača jeste da se jabuke seku na kockice, i pored toga štrudla može da se posluži sa slatkim sosom od vanile, što još dodatno utiče na aromu.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo

  • 300gr brašna
  • 1 jaje+ žumance
  • 2 kašike ulja
  • 125ml mlake vode
  • so
Austrijska štrudla sa jabukama (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Za fil

  • 2kg jabuka
  • 1 limun
  • 50g putera za prezle
  • 150g prezli
  • 150g putera
  • 150g šećera
  • 200g suvog grožđa
  • 200g seckanih oraha
  • dve kašićice cimeta
  • šećer u prahu za posipanje

Način pripreme:

Pomešati sve sastojke za testo, sjediniti viljuškom ili kašikom, potom ručno zamesiti testo. Testo se nekoliko minuta lupa o sto. Podeliti testo na dva dela premazati uljem i ostaviti da odstoji pokriveno streč folijom ili krpom oko sat i po vremena. Prezle propržiti na puteru.

Jabuke oprati, očistiti od semenki i sa korom seći na kockice, preliti sokom i narendanom koricom limuna, dodati suvo grožđe, orahe, šećer, cimet, sve to lepo sjediniti u fil. Na čistom stoljnjaku ili krpi razvući testo u tanku koru, prvo oklagijom, a posle i ručno razvlačeći krajeve kako bi kora bila što tanja.

Koru premazati otopljenim puterom, pa preko toga posuti prezle, a potom i fil od jabuka, na 1/3 kore.

Pomoću pamučne krpe ili stoljnjaka rolati štrudlu da bude tanka i široka. Gotove štrudle staviti u kalup za pečenje obložen papirom, ponovo štrudle premazati otopljenim puterom i umućenim žumancetom.

Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 180C. Kada je štrudla gotova posuti šećerom u prahu.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari