Hrana i srce foto: Grafvision, YAY Media AS / Alamy / ProfimediaSrce je najvažniji organ koji svakodnevno uništavamo hranom.
Samo jedna porcijaa namirnice koju unosimo svakog dana uništava srce, objašnjava kardiolog, a prenosi Miror.
Kardiolog dr Dmitri Jaranov upozorava da šećer, a ne samo holesterol, predstavlja veliku opasnost za zdravlje srca i gušterače. On je na Instagramu istakao da prekomeran unos šećera značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
„Samo jedna porcija dnevno povezana je s 18% većim rizikom od bolesti srca, a dve ili više porcija povećavaju rizik na 21%, čak i kod onih koji redovno vežbaju“, navodi Jaranov, pozivajući se na istraživanja objavljena 2025. godine. Ona pokazuju da visok unos šećera, posebno iz industrijski prerađene hrane, povećava rizik od srčanih bolesti za 17%, koronarne bolesti za 23%, a moždanog udara za 9%, kako prenosi Slobodna Dalmacija.
Šećer, prema njegovim rečima, izaziva zapaljenja, povisuje krvni pritisak, pogoršava nivo holesterola i otežava kontrolu glukoze – što znači dvostruki udar i na srce i na gušteraču.
Problem je globalnih razmera: godišnje se šećer povezuje s preko milion novih slučajeva srčanih bolesti i više od dva miliona novih slučajeva dijabetesa tipa 2. Posebno je rizično kada više od četvrtine dnevnih kalorija dolazi iz šećera – tada se rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti udvostručuje u odnosu na ljude koji unose manje od 10%.
Preporuke su jasne: žene bi trebalo da unose najviše šest kašičica šećera dnevno, muškarci devet, ali većina ljudi danas unosi dva do tri puta više. Britanska fondacija za srce savetuje da slobodni šećeri (dodati šećeri i oni iz meda, sirupa i sokova) ne čine više od 30 grama dnevno.
Nutricionistkinja Viktorija Tejlor podseća da deklaracije na proizvodima mogu pomoći – ako sadrže više od 22,5 g šećera na 100 g ili više od 27 g po porciji, taj proizvod se smatra „visoko zaslađenim“. Takođe, treba proveriti da li je šećer dodat ili prirodno prisutan – jer što je bliže vrhu liste sastojaka, to ga ima više.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


