Saveti kardiologa za zdravo srce 1Foto: Andrei Rahalski / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Kako bi vam srce bilo zdravo, bitno je da vodite zdrav način života.

Kardiolog Torsten Dil veruje da svako može da održi zdravlje srca i da se zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, za to su neophodne promene načina života.

„Tajna dugovečnosti leži u jednostavnim pravilima kojih se moramo pridržavati tokom celog života“, rekao je kardiolog.

Prva stvar koja se ističe je redovna fizička aktivnost.

„Srce voli izdržljivost, pa je važno ići u šetnju tri puta nedeljno, bez obzira na vremenske prilike. Osim toga, bolje je koristiti stepenice nego lift“, ističe Dil.

Prema istraživanjima američkih naučnika, za srce su najkorisniji badminton i tenis. Pokazalo se da je životni vek badmintonista i tenisera duži za devet, odnosno šest godina. Fudbal je na drugom mestu – dodaje pet godina života. Biciklizam, plivanje i lagani džoging značiće tri godine duži život.

„Drugo, ishrana treba da se zasniva na voću, povrću i ribi. Zdrava ishrana u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću pomoći će vam da održite zdravu telesnu težinu. Ovaj pristup će zaštititi od gojaznosti i značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa“, napominje doktor.

Nadalje, kardiolog upozorava da je važno odustati od loših navika, bilo da se radi o konzumiranju alkohola, drogama ili pušenju.

„Četvrto, važno je smanjiti količinu slatkiša u ishrani. Šećer je jedan od najvećih neprijatelja zdravog srca“, tvrdi doktor.

I na kraju, redovno merite krvni pritisak i pratite nivo holesterola u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari