tikviceFoto: Maria_Usp / Shutterstock.com

Tikvice su veoma zahvalno povrće koje može da se priprema na puno načina. Najčešće ih pečemo, pohujemo i kuvamo. Možemo da ih punimo s mesom, grilujemo s drugim povrćem ili pak napravimo ćufte od njih.

I pored toga što su veoma popularno povrće, mnogi ljudi ih kuvaju na pogrešan način, pa one često ispadnu previše gnjecave.

Punkufer navodi dve greške zbog kojih vam tikvice nisu savršenog ukusa.

Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturi

Neke namirnice poput žilavijih komada mesa ili luka vole laganu i sporu termičku obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. One će biti najukusnije ako ih izložite kratkoj termičkoj obradi na visokoj temperaturi.

Zbog visokog udela vode u tikvicama to povrće ne voli laganu termičku obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi ispustiće vodu i postati gnjecave i neukusne. Na jakoj vatri, s druge strane, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“.

Nemojte da se bojite da ih stavite na roštilj. Sjajan su prilog uz mesna i riblja jela, a s njima možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.

Dugotrajna termička obrada

Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Tikvice nemojte da stavljate u supu, variva i gulaše zajedno s mesom i krompirom. Umesto toga ubacite ih neposredno pre kraja termičke obrade i tako će sigurno zadržati svoju savršenu teksturu.

Tikvice su jedno od onog povrća koje za svega nekoliko minuta pređe put od nedovoljno kuvanog do prekuvanog. Zato je dobro pripaziti kada ih pripremate na ringli ili u rerni.

Ne postoji previše jela koje možete napraviti s prekuvanim ili prepečenim tikvicama. Gnjecave tikvice eventualno možete pretvoriti u pire i napraviti čorbu ili umak.

Kuvari savetuju da tikvice sečete uvek na veće komade kako biste izbegli preteranu termičku obradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari