tortaTorta sa jagodama, foto: Sergii Koval / Alamy / Profimedia

Torta sa jagodama miriše na proleće.

Torta sa jagodama je savršeni slatkiš za prazničnu trpezu.
Sveže jagode su se pojavile u marketima i više im cene nisu astronomske, a ovaj kolač je lagan i brzo se sprema.

Vreme pripreme: oko 12–15 minuta
Ukupno vreme: 8 sati i 35 minuta

Ova torta sa jagodama je lagana, jednostavna i elegantna.

Sastojci (za 12 porcija)

310 g krem sira, omekšalog

¾ šolje belog šećera

2 kašičice ekstrakta vanile

1 pavlaka za šlag (oko 470 ml)

2 pakovanja piškota (po 340 g)

1 pakovanje zamrznutih jagoda (oko 450 g)

malo pakovanje svežih jagoda, za završnicu

1 kašika gustina

Priprema:

Procedite jagode i ostavite ih sa strane, sačuvavši sok. U šerpi zagrejte gustin i sok od jagoda dok ne proključa, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Umutite krem sir, šećer i vanilu u većoj posudi.

U drugoj posudi umutite pavlaku za šlag dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Zatim pažljivo umešajte umućenu pavlaku u smesu sa krem sirom.

Piškote poređajte uz ivice i na dno kalupa sa obručem (20 cm), tako da stoje uspravno po obodu. Sipajte polovinu fila, zatim poređajte red piškota, pa prelijte ostatkom fila.

Preko torte rasporedite preliv od jagoda i dekorišite celim jagodama. Ostavite da se hladi u frižideru preko noći.

Pre serviranja pažljivo skinite obruč kalupa.

Nutritivne vrednosti (po porciji):

Kalorije: 514

Masti: 29 g

Zasićene masti: 17 g

Holesterol: 207 mg

Natrijum: 175 mg

Ugljeni hidrati: 56 g

Šećeri: 20 g

Dijetalna vlakna: 1 g

Proteini: 9 g

Vitamin C: 15 mg

Kalcijum: 77 mg

Gvožđe: 3 mg

Kalijum: 162 mg

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari