Torta sa jagodama, foto: Sergii Koval / Alamy / ProfimediaTorta sa jagodama miriše na proleće.
Torta sa jagodama je savršeni slatkiš za prazničnu trpezu.
Sveže jagode su se pojavile u marketima i više im cene nisu astronomske, a ovaj kolač je lagan i brzo se sprema.
Vreme pripreme: oko 12–15 minuta
Ukupno vreme: 8 sati i 35 minuta
Ova torta sa jagodama je lagana, jednostavna i elegantna.
Sastojci (za 12 porcija)
310 g krem sira, omekšalog
¾ šolje belog šećera
2 kašičice ekstrakta vanile
1 pavlaka za šlag (oko 470 ml)
2 pakovanja piškota (po 340 g)
1 pakovanje zamrznutih jagoda (oko 450 g)
malo pakovanje svežih jagoda, za završnicu
1 kašika gustina
Priprema:
Procedite jagode i ostavite ih sa strane, sačuvavši sok. U šerpi zagrejte gustin i sok od jagoda dok ne proključa, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Umutite krem sir, šećer i vanilu u većoj posudi.
U drugoj posudi umutite pavlaku za šlag dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Zatim pažljivo umešajte umućenu pavlaku u smesu sa krem sirom.
Piškote poređajte uz ivice i na dno kalupa sa obručem (20 cm), tako da stoje uspravno po obodu. Sipajte polovinu fila, zatim poređajte red piškota, pa prelijte ostatkom fila.
Preko torte rasporedite preliv od jagoda i dekorišite celim jagodama. Ostavite da se hladi u frižideru preko noći.
Pre serviranja pažljivo skinite obruč kalupa.
Nutritivne vrednosti (po porciji):
Kalorije: 514
Masti: 29 g
Zasićene masti: 17 g
Holesterol: 207 mg
Natrijum: 175 mg
Ugljeni hidrati: 56 g
Šećeri: 20 g
Dijetalna vlakna: 1 g
Proteini: 9 g
Vitamin C: 15 mg
Kalcijum: 77 mg
Gvožđe: 3 mg
Kalijum: 162 mg
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


