Tri predloga za proteinski doručak za osobe sa insulinskom rezistencijom 1Foto: Evgeny Karandaev / Alamy / Profimedia

 

Doručak je ključno vreme za stabilizaciju šećera u krvi — zato treba da bude dobro izbalansiran, sit i da ne izaziva nagle skokove glukoze.

U nastavku vam donosimo tri predloga za doručak za osobe sa insulinskom rezistencijom:

Začinjene tortilje

Sastojci:

1 ½ kašičica maslinovog ulja

1 mala paprika, tanko isečena

¼ crnog luka, tanko isečenog

½ kašičice kumina u prahu

½ kašičice sušenog origana

½ kašičice začinske paprike

¼ kašičice soli

1 konzerva crnog pasulja

1 avokado, isečen

6 kašika pico de gallo sosa

6 kašika grčkog jogurta

6 kašika rendanog kačkavalja

3 kašike svežeg korijandera

1 kašika soka od limete

3 kukuruzne tortilje, ugrejane

Priprema:

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte papriku, luk, začine i so. Pržite četiri, pet minuta dok ne zamiriše i povrće omekša. Dodajte pasulj i dinstajte još par minuta. Raspodelite u tri činijice, pa dodajte ostale sastojke i servirajte sa tortiljama.

Ovsene pahuljice sa jagodama i kikiriki puterom

Sastojci:

1 šolja nemasnog grčkog jogurta

½ šolje nezaslađenog sojinog mleka

¼ šolje kikiriki putera

1 kašika javorovog sirupa

prstohvat soli

1 šolja ovsenih pahuljica

1 šolja seckanih jagoda + malo za dekoraciju

Priprema:

U činiji pomešajte sve sastojke. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje osam sati. Po želji dodajte još jagoda pred serviranje.

Sendvič sa šunkom, jajetom i klicama

Sastojci:

1 kašika krem sira

1 kriška integralnog hleba, tostirana

1 kašičica seckanog vlašca

½ kašičice maslinovog ulja

1 kriška šunke (30 g)

1 veliko jaje

⅛ kašičice bibera

2 kriške paradajza

1 kašičica limunovog soka

¼ kašičice senfa

⅓ šolje alfalfa klica

Priprema:

Namažite tost krem sirom i pospite vlašcem. Ostavite sa strane. Zagrejte 1/4 kašičice ulja u manjem tiganju na srednjoj vatri. Dodajte šunku i pržite dok se ne zagreje, oko 15 sekundi sa svake strane. Prebacite na tanjir i pokrijte da ostane toplo. Umutite jaje u maloj posudi sa biberom. Zagrejte preostalu 1/4 kašičice ulja u malom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte jaje i pržite, mešajući, dok ne postane mrvičasto.

Preko tosta stavite šunku, paradajz i jaje.

Umutite limunov sok i senf u maloj posudi. Dodajte klice i promešajte, pa stavite na sendvič, piše zadovoljna.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari