Foto: Evgeny Karandaev / Alamy / Profimedia
Doručak je ključno vreme za stabilizaciju šećera u krvi — zato treba da bude dobro izbalansiran, sit i da ne izaziva nagle skokove glukoze.
U nastavku vam donosimo tri predloga za doručak za osobe sa insulinskom rezistencijom:
Začinjene tortilje
Sastojci:
1 ½ kašičica maslinovog ulja
1 mala paprika, tanko isečena
¼ crnog luka, tanko isečenog
½ kašičice kumina u prahu
½ kašičice sušenog origana
½ kašičice začinske paprike
¼ kašičice soli
1 konzerva crnog pasulja
1 avokado, isečen
6 kašika pico de gallo sosa
6 kašika grčkog jogurta
6 kašika rendanog kačkavalja
3 kašike svežeg korijandera
1 kašika soka od limete
3 kukuruzne tortilje, ugrejane
Priprema:
Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte papriku, luk, začine i so. Pržite četiri, pet minuta dok ne zamiriše i povrće omekša. Dodajte pasulj i dinstajte još par minuta. Raspodelite u tri činijice, pa dodajte ostale sastojke i servirajte sa tortiljama.
Ovsene pahuljice sa jagodama i kikiriki puterom
Sastojci:
1 šolja nemasnog grčkog jogurta
½ šolje nezaslađenog sojinog mleka
¼ šolje kikiriki putera
1 kašika javorovog sirupa
prstohvat soli
1 šolja ovsenih pahuljica
1 šolja seckanih jagoda + malo za dekoraciju
Priprema:
U činiji pomešajte sve sastojke. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje osam sati. Po želji dodajte još jagoda pred serviranje.
Sendvič sa šunkom, jajetom i klicama
Sastojci:
1 kašika krem sira
1 kriška integralnog hleba, tostirana
1 kašičica seckanog vlašca
½ kašičice maslinovog ulja
1 kriška šunke (30 g)
1 veliko jaje
⅛ kašičice bibera
2 kriške paradajza
1 kašičica limunovog soka
¼ kašičice senfa
⅓ šolje alfalfa klica
Priprema:
Namažite tost krem sirom i pospite vlašcem. Ostavite sa strane. Zagrejte 1/4 kašičice ulja u manjem tiganju na srednjoj vatri. Dodajte šunku i pržite dok se ne zagreje, oko 15 sekundi sa svake strane. Prebacite na tanjir i pokrijte da ostane toplo. Umutite jaje u maloj posudi sa biberom. Zagrejte preostalu 1/4 kašičice ulja u malom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte jaje i pržite, mešajući, dok ne postane mrvičasto.
Preko tosta stavite šunku, paradajz i jaje.
Umutite limunov sok i senf u maloj posudi. Dodajte klice i promešajte, pa stavite na sendvič, piše zadovoljna.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


