Foto: Bonfanti Diego / ImageSource / Profimedia
Za sve one koji nemaju mnogo vremena za kuvanje, ali žele da pojedu nešto specifično za večeru, nudimo više od 10 predloga za brze večere u slanoj i slatkoj verziji.
Svi znamo koliko može biti naporno tokom radne nedelje kuvati ukusne, kompletne obroke, a da pritom ne padnete od umora. Zato smo tu sa sjajnim i ukusnim idejama koje će vam pomoći da svako veče uživate u brzom i ukusnom obroku koji ne oduzima mnogo vremena, piše miss7.hr.
Donosimo vam izbor odličnih recepata za brzu večeru (ili ručak) koji su gotovi za samo pola sata.
Slatke večere iz detinjstva
Među slatkim večerama izdvajaju se dva jela koja su pomalo zaboravljena, ali su i dalje brza i veoma ukusna. Klasična griz-kaša na mleku je topla verzija brze večere koju možete kombinovati sa voćnim prelivima napravljenim kuvanjem voća.
Drugi recept je Kajzeršmar, jelo koje smo navikli da jedemo na skijalištima, ali i kod baka, a najbolje ga je upariti sa voćnim prelivom. Naravno, ukusno je i sa čokoladom.
Sastojci za Kajzeršmar:
100 g suvog grožđa
5 kašičica ruma
5 žumanaca
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica šećera
1 prstohvat soli
250 g brašna
500 ml mleka
50 g maslaca
6 belanaca
4 kašičice šećera u prahu
Priprema:
U posudi (koju možete i potopiti u vodu) pomešajte žumanca, vanilin šećer, so i šećer dok smesa ne postane penasta. Postepeno dodajte brašno i mleko. Potom dodajte otopljeni puter, umutite belanca u čvrst sneg i pažljivo umešajte u smesu, a zatim dodajte suvo grožđe.
U tiganju otopite malo putera i sipajte smesu debljine oko 1 cm. Kada porumeni, okrenite je i ispecite s obe strane. Poslužite uz džem i pospite šećerom u prahu.
Testenina sa pestom
Dok se testenina kuva, pripremite pesto u blenderu, bez potrebe za seckanjem i dugotrajnim kuvanjem. Osim klasičnog bosiljka, možete napraviti i pesto od rukole. U blender stavite dve šolje rukole, beli luk, maslinovo ulje, indijski orah, parmezan (ili drugi rendani sir po izboru), malo limunovog soka i sve dobro izblendajte.
Nakon što pripremite pesto (koji može dugo stajati u frižideru!), samo skuvajte omiljenu testeninu prema uputstvu sa pakovanja i sve dobro pomešajte. Uživajte u brzom i ukusnom obroku.
Jedna salata, dva lica
Italijanski specijalitet – kaprese salata je odličan lagani obrok. Klasična salata sa ostrva Kapri priprema se sa svežim, sočnim paradajzom, kriškama mocarele i listićima svežeg bosiljka, uz malo soli, balzamiko sirćeta i maslinovog ulja. Eksperimentišite sa sastojcima kaprese salate – na primer, možete je obogatiti kuvanom testeninom.
Sastojci:
500 g čeri paradajza
1 veza bosiljka
250 g mocarele
Maslinovo ulje
So
Sveže mlevena paprika
Priprema:
Paradajz i bosiljak dobro operite. Paradajz isecite na pola, a mocarelu na kockice. Stavite sve sastojke u činiju, začinite maslinovim uljem, solju i biberom, i dobro promešajte.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


