uštipciUštipci, foto: Shutterstock/SingerGM

Uštipci su jednostavno i omiljeno jelo koje se brzo priprema i rado jede u svako doba dana.

Iako se uštipci prave sa jajaima, verzija bez jaja je idealna je za letnje mesece, kada visoke temperature mogu povećati rizik od kvarenja jela sa svežim jajima.

Ovo ih čini odličnim izborom za piknike, putovanja ili kad se priprema veća količina unapred.

Recept je pogodan i za vegane i osobe koje izbegavaju jaja iz zdravstvenih razloga.

Sastojci:

400 g glatkog brašna

1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)

1 kašičica šećera

1 ravna kašičica soli

300 ml tople vode (po potrebi dodati još malo)

1 kašika ulja (za testo)

Ulje za prženje

Priprema:

U činiji pomešati toplo vodu, kvasac i šećer. Ostaviti 5–10 minuta da se kvasac aktivira.

Dodati brašno, so i ulje, pa sve dobro sjediniti i mešati dok se ne dobije glatko i pomalo lepljivo testo. Po potrebi dodati još malo brašna ili vode, zavisno od konzistencije.

Pokriti posudu i ostaviti testo da naraste na toplom mestu 45–60 minuta, dok se ne udvostruči.

U dubokoj šerpi ili tiganju zagrejati ulje. Kašikom vaditi testo i pažljivo spuštati u vruće ulje. Pržiti uštipke sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Vaditi ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.

Napomena:

Testo može ostati malo ređe – tako uštipci budu mekši iznutra, a hrskavi spolja.

Kako se uštipci čuvaju i koliko traju:

Uštipci su najbolji dok su sveže pripremljeni, ali mogu se čuvati:

Na sobnoj temperaturi do 12 sati, prekriveni čistom krpom.

U frižideru, u zatvorenoj posudi, do 2 dana. Pre posluživanja ih je poželjno zagrejati u rerni ili na suvom tiganju.

Ne preporučuje se zamrzavanje, jer se menja tekstura testa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari