Uštipci, foto: Shutterstock/CryptographerUštipci – hrskavi spolja, mekani iznutra, idealni za doručak ili brzu večeru? Ali često znaju da upiju previše ulja, pa postanu teški, masni i teško svarljivi.
Srećom, postoji jedan jednostavan trik iz bakinog kuvara koji može uštipke da učini znatno laganijim.
Dodajte malo rakije u testo
Da, dobro ste pročitali – rakija nije rezervisana samo za fritule ili krofne. Mala čašica domaće rakije (ili ruma, ako više volite) umešana u testo pravi veliku razliku. Alkohol pomaže da se spoljašnji sloj testa pri prženju brže „zatvori“, pa uštipci upijaju znatno manje ulja.
Temperatura ulja je ključna
Ulje mora biti dobro zagrejano, idealno između 170 i 180 °C. Ako je hladno, testo će upijati ulje kao sunđer. Ako nemate termometar, ubacite mali komad testa – ako odmah počne da cvrči i ispliva na površinu, ulje je spremno. Isto važi i za drvenu varjaču – ako uronite dršku u ulje i oko nje se pojave mehurići, spremni ste za prženje.
Brašno i mešanje – ne zaboravite!
Iako se često preskače, prosejavanje brašna unosi vazduh u smesu, što testo čini laganijim. Nemojte preterivati s mešanjem – kada dodate brašno, mešajte samo koliko treba da se sastojci sjedine. Tako ćete izbeći da uštipci budu žilavi, piše Jutarnji.hr.
Recept za domaće uštipke
Potrebno:
- ½ kg brašna (najbolje s mlinice)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica suvog kvasca
- 2,5 dl vode
- 0,5 dl lozovače (rakije ili ruma)
Priprema:
Sve sastojke pomešajte u glatko testo. Ako je preretko, dodajte još brašna. Vadite testo kašikom i pržite u dobro zagrejanoj mešavini ulja i svinjske masti. Kad porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede.
Saveti:
Odlično se slažu sa sirom i pršutom, ali i sa pavlakom, mesom s roštilja ili uz gusti sos – čak i sami, „s nogu“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


