Zašto je preporučljivo konzumirati samo sedam crnih maslina dnevno? 1Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

 

Crne masline često se smatraju pogodnim prilogom uz sir i meso, ali naučna istraživanja potvrdila su njihove brojne zdravstvene prednosti, posebno za žene koje prolaze kroz hormonske promene.

Nutricionistkinja iz madridskog Anti-aging instituta, Jaraset del Kastiljo, objašnjava da crne masline nisu samo slani dodatak ishrani – one sadrže mnoge korisne materije poput oleinske kiseline, vitamina E, vlakana i gvožđa.

Ipak, najznačajniji su fenolni spojevi, poput oleuropeina i hidroksitirozola, koji imaju snažna protivupalna i antioksidativna svojstva, piše klix.ba.

Crne masline mogu biti posebno korisne ženama u periodu perimenopauze i menopauze.

Nutricionistkinja ističe da ishrana bogata antioksidansima može ublažiti brojne simptome ovih životnih faza i pomoći u prevenciji različitih zdravstvenih problema.

Preporučuje se konzumacija sedam crnih maslina dnevno, što je sasvim dovoljno za pozitivan uticaj na organizam. Ova količina obezbeđuje korisne masti i antioksidanse u količini sličnoj jednoj kašiki maslinovog ulja – ali uz dodatne zdravstvene benefite.

Takođe, crne masline sadrže više gvožđa od zelenih, što ih čini idealnim za osobe koje pate od hroničnog umora ili anemije.

Visoka koncentracija hidroksitirozola i vitamina E pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnih oštećenja. Uz to, spojevi iz pokožice masline mogu smanjiti rizik od razvoja polipa u crevima, čime doprinose prevenciji kolorektalnog karcinoma.

Oleinska kiselina, prisutna u maslinama, pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari