Brojne prednosti maslina u ishrani 1Foto: Pixabay/Tama66

Maslina je namirnica koja je u Staroj Grčkoj nazivana hranom bogova zbog svojih mnogobrojnih hranljivih svojstava.

Masline su bogate gvožđem, vitaminom E i A, natrijumom, kalcijumom, vlaknima.

Neki ljudi izbegavaju da konzumiraju masline, jer misle da su bogate mastima, što jeste istina, ali ono što masti masline razlikuje jeste činjenica da se radi o zdravim mastima poznate pod nazivom Omega-9, koje povećavaju dobar holesterol (HDL).

Masline sadrže antioksidanse, polifenole i flavonoide, koji imaju antiupalno dejstvo. Tako da, možemo reći da su masline idealna hrana za borbu protiv slobodnih radikala koji oštećuju zdrave ćelije u organizmu.

Pored svojih benefita u vidu nutria vrednosti:

• masline je takođe dobro jesti jer poboljšavaju memoriju (čak i do 25 odsto),
• daju energiju našem telu (zbog visokog nivoa gvožđa),
• utiču na smanjenje bora (sadrže oleinsku kiselinu),
• utiču na smanjenje apetita (mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinama usporavaju varenje, i stimulišu hormon kolecistokinin, koji je zadužen za slanje poruka mozgu da je organizam sit)
• Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja (zbog sadržaja masnih kiselina, masline regulišu nivo holesterola i triglicerida, sprečavajući da se ove štetne supstance natalože u krvnim sudovima)
• utiču na smanjenje aelergijske reakcije (mogu da povećaju protok krvi i svojim protivupalnim svojstvima pomognu kod ublaživanja bolesti kao što je astma.)

Nutritivne vrednosti masline na 100 grama podrazumevaju 145 kalorija, 3,85 grama proteina, 3,3 grama vlakana, 15,30 grama masti (mononezasićene masne kiseline 11,3 grama) takođe sadrži 393 IU Vitamina A, 52mg kalcijuma, 15,5mg natrijuma.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari