Kojim vitaminima je bogat kiseli kupus i za šta se smatra da je delotvoran? 1FOto: Shutterstck / Creative Family

Pretpostavlja se da kiseli kupus potiče iz Kine, još od pre 2.000 godina. S obzirom na to da tada nisu postojali moderni načini čuvanja hrane, u frižideru i zamrzivaču, jedini način da se ona ne pokvari brzo jeste bio proces fermentacije.

Fermentacija kupusa se smatra najstarijim načinom čuvanja kupusa i samim tim se smatra jednim od najvažnijih namirnica još od 4. veka pre nove ere.

Danas se kiseli kupus najčešće služi uz jela i vrlo je popularan u centralnoj Europi, pre svega u Nemačkoj. On ima brojne zdravstvene prednosti, s obzirom na to da ima dovoljnu količinu vitamina C i K, dovoljno vlakana, a i pospešuje energiju i imuno sistem gvožđem. Međutim, treba biti umeren, jer se kupus fermentiše solju, te je pun natrijuma.

Pola šolje kiselog kupusa zadovoljava 20 procenata preporučene dnevne doze natrijuma. Osim toga, sadrži i 13 kalorija, od čega 0 grama masti, 4 grama vlakana, 7 grama ugljenih hidrata, 2 grama šećera i 1 gram proteina. Od bitnih mikronutrijenata sadrži natrijum, vitamin C, vitamin K, mangan, gvožđe, vitamin B6 i folnu kiselinu.

Sada kada smo vas upoznali s ovim starim, a vrlo korisnim jelom, predstavljamo vam i njegove pogodnosti po zdravlje.

1. Pospešuje varenje

Kiseli kupus sadrži probiotike, zdrave bakterije koje se prve bore protiv toksina u organizmu i štetnih bakterija. Takođe, one umeju da podstaknu probavu, kao i sveukupno zdravlje, a sprečavaju i proliv izazvan unosom antibiotika. Istraživanja su pokazala da smanjuju i nadimanje i zatvor.

2. Poboljšava imuni sistem

Kao što smo spomenuli, ova super hrana je bogata probioticima i oni poboljšavaju balans bakterija u želucu, što čini vaš zid želuca zdravim, te on ne propušta neželjene supstance u ostatak organizma, tako štiteći vaš imuni sistem. Štaviše, redovan unos hrane pune probiotika kao što je kiseli kupus može smanjiti rizik od stvaranja infekcija, kao što su prehlada ili infekcija urinarnog trakta.

Ako se razbolite, uzimanje probiotika vam može pomoći da se oporavite čak i tri puta brže, a da pritom i ne koristite antibiotike. Kiseli kupus je bogat i vitaminom C i gvožđem, koji dodatno jačaju imuno sistem, a poznato je da i povećani unos vitamina C tokom prehlade može znatno ubrzati ozdravljenje.

3. Smanjuje stres i održava zdravlje mozga

Dok vaše raspoloženje može da diktira šta ćete jesti, moguće je obratno. Ono što jedete može da utiče na vaše raspoloženje i funkcionisanja mozga. Sve veći broj istraživanja pokazuje da ono što jedemo utiče na to hoćemo li biti sretni ili smrknuti.

Kreiranje zdrave crevne flore smanjuje stres i održava mozak zdravim. Pored toga, probiotici iz kiselog kupusa poboljšavaju pamćenje, smanjuju simptome anksioznosti, depresije, autizma i opsesivno-kompulsivnog poremećaja.

4. Jača srce

Veliki broj vlakana i probiotika smanjuju nivo holesterola, dok vitamin K2 umanjuje rizik od srčanih bolesti, tako što sprečava stvaranje naslaga kalcijuma u arterijama. U jednom istraživanju pokazalo se da redovan unos vitamina K2 smanjuje rizik od umiranja od srčanih bolesti za čak 57%, tokom perioda od sedam do 10 godina.

Dok je drugo istraživanje pokazalo da žene mogu da smanje rizik od srčanih bolesti do 9% na svakih 10 mikrograma vitamina K2 koje unesu dnevno. Na primer, jedna šolja kiselog kupusa sadrži oko 6,6 mikrograma ovog vitamina.

5. Doprinosi jačim kostima

Vitamin K2 igra veliku ulogu i u zdravlju kostiju. Znamo da žene s ulaskom u menopauzu imaju veliki problem s jačinom kostiju i njihovom gustinom. Unos vitamina K2 doprinosi sporijem gubitku koštane mase, a nekoliko istraživanja je pokazalo da redovan unos ovog vitamina, bilo kroz ishranu ili suplemente, može smanjiti rizik od fraktura kičme ili kuka za 60 do 80%.

Sada kada znate koje su glavne koristi ove super hrane, na vama je jedino da odlučite da li ćete sami kiseliti kupus ili ćete ga kupiti. Naša preporuka je uvek da ga sami napravite, jer ćete znati tačno šta ste se koristili. Stoga bismo vam skrenuli pažnju da ako se ipak odlučite za kupovinu pazite da izbegnete dodate šećere.

Izvor: poslovni.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari