Site name

Veselinović: Protest za spas Skadarlije

Ono što beogradska vlast zove rekonstrukcijom Skadarlije zapravo je nasilje nad tradicijom, kulturnim i arhitektonskim nasleđem, poručeno je tokom današnje protestne šetnje "Za spas Skadarlije", u organizaciji Pokreta za preokret.

1

Piše: FoNet

Beograd 25. novembar 2017. 14:39

Veselinović: Protest za spas Skadarlije

Foto: Beoinfo

Zbog asfaltiranja Skadarske ulice, zamene stare kaldrme neautentičnim belim oblucima i ugrožavanja zaštićene kulturno – istorijske celine Skadarlija biće podnete krivične prijave protiv odgovornih, saopštio je Pokret za preokret.

Pokret navodi da je prošlo 15 dana od kada su tražene informacije od gradonačelnika o ovoj investiciji vrednoj 179.772.333,00 dinara, ali da još nisu dobijene.

Aktivisti Preokreta i građani na ostacima stare kaldrme postavili su citate iz dela velikih umetnika, skadrlijskih boema: Đure Jakšića, Branislava Nušića, Žanke Stokić, Čiča Ilije Stanojevića, Mome Kapora.

Ova nakazna intervencija delo je onih koji žele da se zaboravi i njihova lična istorija i istorija uopšte, za njih je vrhovna umetnost fontana na Slaviji a kolektivno pamćenje i nacionalnu istoriju bi da računaju od osnivačkog kongresa SNS, rekao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Aktivisti Preokreta počeli su i završili protest ispred spomenika Đuri Jakšiću, najpoznatijem skadarlijskom boemu i stanaru Skadarlije, gde su simbolički stavili povez na njegove oči „kako ne bi gledao ruženje Skadarlije", navodi se u saopšenju.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Jelena Popović

30. novembar 2017.

Rodjena sam u Beogradu i pamtim Skadarliju i Kosančićev venac kao dva mesta gde se nije išlo u cipelama sa tankim potpeticama , kaldrma je gulila kožu sa njih.Skadarlija odavno nije više ono što je bila. Mi smo inače narod koji se stidi svoje prošlosti umesto da se ponosimo onim što imamo. U svetu obeležavaju kao spomenik sobu u hotelu gde je prespavao Gete samo jednu noć a mi moramo da stavljamo povez na oči DjuriJakšiću, Sramota ! Vratite našem gradu dostojanstvo!!!