Zaštitnik građana Saša Janković završio je akt o propustima tokom prošlogodišnje Parade ponosa kada je Žandarmerija pretukla brata premijera, Andreja Vučića, i brata gradonačelnika Beograda, Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika jedinice Vojne policije „Kobre“, saznaje Danas.

– Reč je o kontroli Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva odbrane (MO), a u okviru toga i Vojnobezbednosne agencije (VBA), koju je ombudsman sproveo tokom prošle i ove godine.
Kako nam je Janković ranije ovog meseca rekao, njegovi saradnici su nastavili kontrolu u VBA i utvrdili da postoje dodatna dokumenta o incidentu na Paradi ponosa. Nakon što objavi izveštaj o tome da li je bilo propusta, Janković će dati preporuke. On je za naš list objasnio da je VBA dostavila deo podataka, te da je ta institucija „jedini deo MO koji je dostavio podatke zaštitniku“.
– Tražio sam podatke od Ministarstva odbrane, jer obezbeđenje Vučića i Malog čine pripadnici Kobri i vojne policije, koji su u nadležnosti Ministarstva odbrane, a ne VBA. Međutim, VBA je dala odgovore na naša pitanja – rekao nam je tada Janković.
Sukob žandarma sa pripadnicima Kobri, s kojima su bila braća premijera i gradonačelnika, izazvao je brojne političke kontroverze. Osim što je Ministarstvo odbrane odbilo da ombudsmanu dostavi dokumentaciju, Janković je podneo i krivičnu prijavu protiv vojnih policajaca, navodeći da su odbili usmena naređenja žandarma i sukobili se sa njima, pokušavajući da prođu kroz kordon. Međutim, tužilaštvo je tu prijavu odbacilo. Kao svojevrstan odgovor, Više javno tužilaštvo u Beogradu je podiglo optužnicu protiv osmorice žandarma, tvrdeći da su napali vojno lice u vršenju službe i da su zloupotrebili službeni položaj.
Osim toga, u žižu javnosti dospeo je i sukob Jankovića sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. Njih dvojica su se sastali početkom maja tokom kontrolne posete zaštitnika građana VBA. Služba ombudsmana je nakon tog susreta saopštila da je „Gašić neprimerenim ponašanjem i najprizemnijim neistinitim opaskama primorao zaštitnika građana da prekine kontrolnu posetu VBA u momentu dok je direktor Agencije u svemu sarađivao sa ombudsmanom Jankovićem i stavljao mu na uvid do sada nepokazana dokumenta o događaju tokom Parade ponosa“.
S druge strane, Gašić je demantovao da je vikao na Jankovića. Takođe, i direktor ove agencije Petar Cvetković saopštio je tada da nema nikakvih novih dokumenata u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, kao i da Jankoviću „ni u jednom momentu nije izrečena bilo kakva uvreda ili provokacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari