Darko Šarić je pred Specijalnim sudom pomenuo imena nekadašnje ministarske pravde Snežane Malović i državnog sekretara Slobodana Homena, kao i bivši režim koji mu je „smestio da bi prikrio sopstvene lopovluke“.

Naveo je i da mu je nuđen sporazum o priznavanju krivice, ali da to nikad ne bi prihvatio. Šarić je kraće izlagao odbranu o švercu skoro šest tona kokaina nego što se izjašnjavao o ličnim podacima, gde je pomenuo da ima „srpsko državljanstvo, iako su ga se političari odrekli“. Njegov iskaz ukupno je trajao oko 45 minuta i u njemu je više nagovestio nego što je rekao, pri čemu se pozvao na svoje pravo da ne odgovara na pitanja, što je sudsko veće sudije Siniše Petrovića i uvažilo. Prenosimo delove Šarićevog iskaza hronološki:

– Dobar dan, ja sam Šarić Darko, nema promena u ličnoj karti, državljanin sam srpski, mada su me se svi odrekli, i srpski i crnogorski političari, pa sam malo zbunjen. Mislim da više nemam slovačko državljanstvo, prijavljen sam u ulici Antifašističke borbe…

– Nemam osuda, osim onog što je poznato, „pao“ sam na salamama.

– Bio sam u vojsci, nemam imovinu, sada me izdržava država, mogu da pohvalim zatvorskog kuvara… Advokati, branite me.

– Primio sam sve optužnice, koliko sam mogao pripremio sam se, dva stražara su morala da unose koliko toga ima.

– Razumeo sam šta piše, ne osećam se krivim, samo još tužilac što nije stavio da sam kriv i za zemljotres, ali bukvalno. Izvinjavam se, ali ovih godina toliko toga je napisano i rečeno u medijima da sam ogorčen, inače sam disciplinovan.

– Unapred se izvinjavam ako se malo zanesem, jer je pet godina tako pisano o meni da bi samo zbog toga moj advokat mogao da me brani pozivajući se na neuračunljivost.

– Ne osećam se krivim niti po jednoj tački optužnice, to je sve jedna velika laž, velika obmana, jedna dimna zavesa da se zamaskiraju lopovluci bivšeg režima.

– Ovoj zemlji nisam ništa uradio, nisam ni mrava zgazio i zato me čudi otkud tolika medijska haranga.

– Viđao sam se i sarađivao sa mnogim uticajnim ljudima koji su bogati i na visokim položajima, a ja sam tu gde jesam.

– Samo da se smirim. Naročito me uznemirava to pominjanje ubistava. Kakvih? Kada je uhapšen Sretko Kalinić, upalim televizor i čujem da je sva ubistva naređivao Darko Šarić. Najgore mi je bilo kad se tako pisalo. Osećam se kao da glumim u američkom filmu ulogu onoga kome je sve namešteno, samo se nadam da ću uspeti na kraju da dokažem da je sve namešteno.

(Posle pauze od deset minuta) – Nisam prethodni put poneo podsetnik, advokat me podsetio, precenio sam se.

– To za pranje novca, priča se o osam milijardi evra, a tužilac nas tereti za 22 miliona. Drug Homen je, na primer, pominjao milijardu i 250 miliona, a drugarica Malović isto toliko.

– Mog brata drže u Crnoj Gori kao taoca, ona presuda (za pranje novca, prim. J.L.) je smešna. Nema koga neću pozvati da svedoči, neće oni tamo sedeti, a ja i moj brat ovako…

– Priča o drogi je smiješna, mene nijedna zemlja ne potražuje, ni Brazil, ni Argentina, ni Italija, jer je sve velika obmana. Nijedna zemlja, sem Srbije, samo ovde tužilac izigrava Šerloka Holmsa.

– Optužnica za drogu je lažna da bi se sakrile druge stvari kao što je Agrobanka.

– Ne bih odgovarao na pitanja, jer mi je advokat rekao da će me tužilac zbuniti. Imao bih puno toga da kažem, a tiče se svega uopšteno.

– Molio bih vas da sudite ni po babu ni po stričevima. I da proverite te svedoke, da se sasluša taj Mile Jerković, da se ispitaju njegove laži.

– Mene su pitali da potpišem priznanje, to nikada ne bih učinio. Ali dovedite te što su priznali da ih pitamo kako su se to nagodili, zbog čega su priznali.

– Biću ja brzo spreman sa mojim advokatom, da ne bih ometao proces, sada bih završio.

Nastavak suđenja po optužnici za pranje novca zakazan je za 1. april i tada takođe Šarić treba da iznese odbranu. Biznismen Mile Jerković je svedok-saradnik u tom postupku, a mediji su ovih dana izvestili da se on nalazi na lečenju u Dubaiju.

Detalji o procesu

Šariću po šest objedinjenih optužnica za šverc kokaina sudi veće u sastavu Siniša Petrović, Vladimir Vučinić i Aleksandar Trešnjev. Postupajući tužilac je Saša Ivanić. Na optuženičkoj klupi, uključujući Šarića i Dimitrijevića, nalazi se osam osoba. Još 13 je u bekstvu, devet su sklopili sporazum o priznanju krivce i već su osuđeni. Trojica su svedoci saradnici i juče nisu bili prisutni već samo njihovi advokati. Okrivljeni Željko Vujanović zatražio je da „zagrli brata posle četiri godine“, i sudsko veće im je dozvolilo da se kratko pozdrave, ali da ne komuniciraju. Vujanović je Šarićev brat od tetke.

Veliko interesovanje

Za prvo pojavljivanje Darka Šarića pred sudom vladalo je veliko interesovanje medija, a on je dozvolio da bude fotografisan u sudnici pre početka pretresa. Šarić se pojavio ležerno obučen u farmerke „armani“, belu košulju i svetloplavi džemper. Lana Popović je 45 minuta pre početka suđenja došla u pratnji još jednog muškarca, koji je nosio odelo i stvari za Šarića. Nešto kasnije pet crnih džipova i dva policijska vozila prošla su kroz kapiju pored suda u Ustaničkoj, na ulazu u Pritvorsku jedinicu, pretpostavlja se da bi dovezle ostale optužene koji su u pritvoru, iz Centralnog zatvora u Bačvanskoj.

Baćović: Detaljna odbrana kroz mesec dana

Advokat Radoslav Baćović kaže da nije sugerisao svom branjeniku Darku Šariću da ne prizna krivicu, kao i da od Šarića zavisi da li će u svojoj odbrani pominjati imena političara za koje tvrdi da su mu „smestili taj proces“.

„Da li će pomenuti političare, zavisi samo od njega. On ne može da prizna krivicu za ovo delo (krijumčarenje kokaina) jer on to nije učinio, pa nije ni bilo potrebe da mu ja to sugerišem“, rekao je Baćević novinarima ispred Specijalnog suda. Šarićev branilac je najavio da bi njegov klijent tek za mesec dana mogao detaljno da iznese svoju odbranu, jer mu je potrebno vreme da se pripremi i upozna sa tim obimnim predmetom. Baćović je dodao sa Šarićem još nije pričao o procesu za pranje novca. Ocenio je da se Šarić juče osećao sputano u sudnici jer je u medijima okarakterisan kao višestruki ubica i „nije se snašao da bude bolji govornik“.

Dva sporazuma za pranje novca

U procesu za pranje novca sporazumom sa tužilaštvom o priznavanju krivice osuđeni su rođak nekadašnjeg šefa kabineta ministra policije Branka Lazarevića Nikola Dimitrijević (nije ista osoba koja se juče pojavila u procesu za kokain), kao i Srđan Petrović, nekadašnji stečajni upravnik Metals banke.

Dimitrijević takođe negirao krivicu

Nikola Dimitrijević, zvani Džoni, takođe se juče prvi put pojavio pred sudom, i negirao krivicu. Optužnica ga tereti za učešće u švercu kokaina. Izjavio je kao i Šarić da nema imovinu, mada je isti advokat kao i Šarićev, pre desetak dana, za njegovu odbranu sa slobode uplatio jemstvo od 200.000 evra. Dimitrijević je naveo da ga izdržava rodbina, a da ima srpsko i holandsko državljanstvo.

Malović: Okrivljeni Šarić da dokaže tvrdnje

Beograd – Ne polemišem sa optuženima. Darko Šarić ima priliku da na sudu dokaže svoje tvrdnje, izjavila je za Danas Snežana Malović, bivša ministarka pravde.

– Činjenica je da je optuženom Darku Šariću i drugim okrivljenima u istom postupku, na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji je donet 2009. godine, oduzeta imovina milionske vrednosti. Naime, što privremeno, što trajno, oduzeto je desetine kuća, stanova, garaža, zemljišta upravo Darku Šariću i njemu bliskim licima. Takođe, činjenica je i da kokain koji je zaplenjen na tržištu vredi 1,6 milijardi evra, rekla je Malovićeva dodajući da nema nameru da polemiše, te da okrivljeni Šarić ima priliku da to što kaže dokaže na sudu. A. R.

U publici supruga i Jestrović

Oko pedesetak ljudi pratilo je suđenje u Specijalnom sudu, među njima u prvom redu i Šarićeva nevenčana supruga Lana Popović, kao i nekoliko njegovih rođaka i prijatelja. Šarić, koji je sedeo sam na jednom kraju optuženičke klupe, samo se jedino okrenuo ka pregradi koja ga deli od publike, i to prilikom pauze od desetak minuta, i mahnuo. Na svaki način Šarićevu pažnju pokušavao je da skrene i da mu se javi Nebojša Jestrović, inače optužen za pranje para. Jestrović i Šarić su školski drugovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari