Direktor čiji radnici noći provode na groblju podneo ostavku 1

Igor Jovanić, direktor gradskog pogrebnog preduzeća „Gorica“, čiji radnici od prošlog utorka uveče protestuju tako što noći provode na Novom groblju, zahtevajući zaostale zarade, podneo je juče ostavku, uz obrazloženje da uprkos svim njegovim naporima u Gradu ne nailazi na adekvatnu reakciju koja je neophodna da bi se rešili nagomilani problemi u tom preduzeću. „Gorica“ je nedavno reorganizovana, ali je njen račun i dalje u blokadi, a radnicima do juče nije isplaćeno osam zarada i 11 naknada za prevoz.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

– Ne želim da se stvara atmosfera da je moja pozicija najveći problem u ovom trenutku i da su radnici taoci moje funkcije. To ne mogu i neću da prihvatim ni kao profesionalac ni kao čovek. Menadžment JKP „Gorica“ predložio je niz mera za opravak preduzeća, kao što su promena načina finansiranja i smanjenje zavisnosti preduzeća od Grada, refinansiranje kreditne zaduženosti, dokapitalizacija preduzeća, poveravanje određenih delatnosti drugim javnim preduzećima itd… Sve te mere Grad je ili polovično prihvatao, i to sa zakašnjenjem, ili su u celini odbacivane – navodi se pored ostalog u tekstu Jovanićeve ostavke.

U njoj se dodaje da je kao direktor bio spreman da prihvati svako rešenje koje Grad kao osnivač ponudi, a za cilj ima stabilizaciju preduzeća. Ipak, funkcija direktora je „samo jedna u lancu upravljanja javnim preduzećem, a na rad utiču odluke Nadzornog odbora, nadležne uprave, resornog većnika, gradskog veća, gradonačelnika, zamenika gradonačelnika…“.

– Sve ovo napominjem jer se u poslednje vreme želi stvoriti slika u javnosti da smo menadžment preduzeća i ja kao direktor jedini i isključivi krivci za ovakvu situaciju – navodi on.

Goran Zlatković, predsednik sindikata Sloga u „Gorici“, koji je jedan od organizatora protesta, rekao je za naš list da su „delu radnika juče uplaćene po jedna, dve ili tri plate“, a da „delu zaposlenih nisu“. Prema nezvaničnim informacijama, juče je radnicima ovog preduzeća selektivno isplaćeno ukupno 25 miliona dinara iz gradskog budžeta. Zlatković je kazao da će uprkos tome protest biti nastavljen, dok se zaposlenima neko ne obrati i ne kaže precizno kada će im biti isplaćene sve zarade i šta će biti sa preduzećem.

– Čuli smo da je direktor podneo ostavku, ne znam kako ćemo dalje, videćemo… Protestujemo u upravnoj zgradi na Novom groblju i na samom groblju, bez sna, hrane, poslednjim atomima snage. Jutros je jednom od radnika pozlilo, a niti je imao lek, niti je imao novac da ga kupi, pa sam preko svog Fejsbuka zatražio lek kako bi mu se pomoglo da preživi. Situacija je alarmantna – rekao je Zlatković.

Višegodišnja zaduženja

Problemi „Gorice“ su višegodišnji, a sam Jovanić je u ostavci naveo da kada je došao na njeno čelo, u maju 2013. godine, zatekao je kreditno zaduženje u iznosu od 116,9 miliona dinara, obaveze za poreze i doprinose na zarade radnika od 45,6 miliona i dugovanja prema poslovnim partnerima i dobavljačima od 101,4 miliona.

Reorganizacija završena, dugovi ostali

Direktor u ostavci Jovanić je prethodno za naš list kazao da je račun „Gorice“ u blokadi za oko 88 miliona dinara, od kojih 90 odsto čini blokada po utuženju radnika za zaostale zarade. Ovo preduzeće je reorganizovano pre nekoliko meseci, tako da je njegova delatnost svedena samo na održavanje grobalja i pogrebne uslove, a broj radnika smanjen je sa oko 450 na oko 220.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari