Advokatica, poslanica u tri mandata i istaknuta članica SNS: Ko je Jelena Žarić Kovačević, prva ministarka u novijoj istoriji Niša? 1Jelena Žarić Kovačević: Foto: Screenshot/ Youtube/ www.parlament.rs

Nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave biće Jelena Žarić Kovačević, saopštio je između ostalog Miloš Vučević, mandatar za sastav Vlade Srbije.

Niš je na taj način „dobio“ ministra posle pauze od deset godina i prvu ministarku od uvođenja višestranačja u Srbiji 1990. godine.

Žarić Kovačević je advokatica, istaknuta članica Srpske napredne stranke i narodna poslanica u tri mandata.

U Narodnu skupštinu ušla je 2012. godine, a 6. februara 2024. godine potvrđen joj je četvrti mandat.

Nevladina organizacija Proaktiv u junu 2020. dodelila joj je nagradu kao najaktivnijem poslaniku sa jugoistoka Srbije, pošto je u proteklom mandatu za govornicu izašla 328 puta.

Bila je predsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i zamenica članova u Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odboru za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i Odboru za zdravlje i porodicu.

Njeno ime se pojavilo u javnosti i kada je u oktobru 2020. godine skupštinskom Odboru za pravosuđe predložila amandman da Ministarstvo pravde ubuduće nema obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, niti da prati njihovo izvršenje, uz objašnjenje da je amandman „tehničke prirode“.

Kao narodna poslanica bila je i zamenica člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i predsednica u grupi prijateljstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U advokaturi je bila do 2012. godine, kada je postala zamenica sekretara Skupštine Grada Niša.

Na tu funkciju je dala ostavku 2016, zbog imenovanja za predsednicu Gradske izborne komisije, za lokalne izbore koji su tada održani.

Mediji su izvestili da je niška GIK svojim članovima za dva meseca rada samoisplatila milionsku svotu, a da je Žarić Kovačević primila 208.000 dinara.

Odluka o naknadama nije objavljena, a ona je kazala da je isti obračun za naknade primenjivan i u prethodna dva izborna procesa i da isplate nisu mogle da se smanje.

Narodni poslanik i funkcioner Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković kazao je u februaru ove godine da Žarić Kovačević, zajedno sa ministrom policije Bratislavom Gašićem, navodno „upravlja“ migracijom birača pred predstojeće lokalne izbore u Nišu.

Stanković je kazao da uvid u sajt Republičke izborne komisije pokazuje da se u Nišu smanjuje broj birača, dok se istovremeno „dodaju“ nova imena iz okolnih mesta i sa Kosova i Metohije.

On je kazao da su Žarić Kovačević i Gašić navodno odgovorni za „ceo program zamene“ birača u biračkom spisku koji su neaktivni iz različitih razloga za glasače SNS-a koji se privremeno prijavljuju u Nišu pred lokalne izbore.

Prema njegovim rečima, pritisak na radnike MUP-a da upisuju „izborne migrante“ je „ogroman“.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, na čijem će čelu biti Žarić Kovačević, inače „vodi“ jedinstveni birački spisak u Srbiji, a gradske i opštinske uprave ih „ažuriraju“ za svoja područja.

Žarić Kovačević je juče, kao predsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, saopštila da je Odbor doneo odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje izbornog procesa.

Ova Radna grupa je rezultat konsultacija predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa poslaničkim grupama vlasti i opozicije, pred predstojeće beogradske i lokalne izbore.

Redovna podrška Vučiću

Jelena Žarić Kovačević u medijskim nastupima i na društvenim mrežama zdušno podržava predsednika Srbije i osnivača SNS-a Aleksandra Vučića, za koga između ostalog ume da kaže da je „podigao Srbiju iz pepela“, a „na uštrb svoje karijere, političke stranke, pa čak i porodice“.

Osuđivala je „targetiranje i kriminalizaciju porodice predsednika koji se svim srcem bori da sačuva državu“, a opoziciju kritikovala da je „nasilna“.

Kada je tvrdila da je Vučić na predsedničkim izborima 2017. dobio podršku „više od 55 odsto građana Srbije“, od Istinomera je dobila ocenu „zloupotreba činjenica“, jer je Vučića tada podržalo 55,08 izašlih birača, što je predstavljalo 29,93 odsto građana.

Ko su ministi rođeni u Nišu?

Poslednji ministar koji je rođen u Nišu bio je Lazar Krstić, koji je od 2013. do 2014. godine obavljao funkciju ministra finansija, najpre u Vladi Ivice Dačića, a potom u Vladi Aleksandra Vučića.

Ostavku je podneo u avgustu 2014. godine nakon sukoba sa premijerom Vučićem, koji je odbio njegove predloge mera štednje.

Pre njega, u Vladi Zorana Živkovića (2001-2004), koji je takođe rođen u Nišu, ministar nauke, tehnologije i razvoja bio je Dragan Domazet, demokrata sa istim mestom rođenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari