Poslanik iz Niša Stanković upozorava: Sprema se krađa izbora, upisuju se birači iz okoline Niša i sa Kosova 1Đorđe Stanković i Ana Eraković: Foto NPS

Narodni pokret Srbije optužio je predstavnike vlasti da prekrajaju birački spisak u Nišu pred predstojeće lokalne izbore, tako što upisuju nove birače iz okoline Niša i sa Kosova i Metohije.

„Uvidom u sajt Republičke izborne komisije utvrdili smo da se smanjuje broj birača u Nišu, dok se istovremeno dodaju nova imena, odnosno novi birači iz okoline i naše južne pokrajine“, rekao je narodni poslanik i potpredsednik NPS Đorđe Stanković na konferenciji za novinare.

Stanković je kazao da „ceo program zamene birača u biračkom spisku“ sprovode poslanici Srpske napredne stranke koji „svojim uticajem imaju direktan kontakt sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, te tako prisiljavaju zaposlene da upisuju birače bez procedure“.

On je naveo da je u Nišu za taj proces odgovorna narodna poslanica SNS-a Jelena Žarić- Kovačević koja je, kako je kazao, određena da „sredi“ spiskove za lokalne izbore.

„Znamo da je od skoro novi namesnik u Nišu ponovo ministar policije Bratislav Gašić, te je utoliko cela ova procedura ubrzana i olakšana, a pritisak na radnike MUP-a je ogroman“, rekao je.

Stanković je dodao da na lokalnim izborima lista vladajuće stranke ne bi smela da nosi ime predsednika države Aleksandra Vučića.

„Nezamislivo je da se, recimo, u Nemačkoj i Francuskoj na lokalnim izborima kandiduju Makron i Šolc protiv nekog lokalnog predstavnika po opštinama“, rekao je on.

On kazao da će, prema dostupnim informacijama, izbori najverovatnije biti održani početkom juna, navodeći da je radnicima gradske uprave zabranjeno da u tom periodu uzimaju odmore zbog izbora koji slede.

Šefica pravnog tima „Srbija protiv nasilja“ u Nišu i buduća narodna poslanica Ana Eraković pozvala je tužilaštvo i unutrašnju kontrolu da pokrenu istrage i utvrde na koji način se upisuju birači, kao i ko je nalogodavac.

Ona je pozvala policiju da uradi terensku kontrolu, odnosno provere stanovanja novoprijavljenih birača.

Sporna i prebivališta odbornika u Skupštini grada

Eraković je kazala da i u Skupštini grada Niša postoje dva odbornika, Marko Milenković i Jovan Milić, koji obavljaju tu funkciju iako su promenili prebivalište, što je u suprotnosti sa Zakonom o lokalnim izborima.

Prema njenim rečima, ovim odbirnicima su i funkcije duplirane.

„Neverovatno je da je Milenković kao odbornik u Nišu potom postao i odbornik i predsednik Skupštine Žitorađa, a da je Milić istovremeno savetnik u Ministarstvu za nauku i tehnologiju i da se preselio u Beograd“, rekla je ona.

Eraković je pozvala predsednika Skupštine Bobana Džunića da tim odbornicima konstatuje prestanak mandata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari