Ažuriranje ili zloupotreba biračkih spiskova za lokalne izbore: Zašto gradske uprave u Nišu traže od zaposlenih da im dostave očitane lične karte? 1Gradska uprava Niša: Foto V. Torović

Zaposleni u gradskim upravama u Nišu dobili su pisani nalog da dostave očitane lične karte, što je deo njih odbio jer sumnja da bi motiv mogao da bude manipulacija sa biračkim spiskovima na predstojećim lokalnim izborima, saznaje Danas.

Grad Niš je zadužen za vođenje i ažuriranje biračkog spiska na svojoj teritoriji, što inače radi jedna od šest gradskih uprava.

Izvori našeg medija kazali su da su u upravama navodili različite razloge za traženje „očitanih podataka iz ličnih karata“ ili „kopije važećih ličnih karata“- od „ažuriranja u Kadrovskoj evidenciji zaposlenih“ do „novog sistema obračuna zarada“.

„Obrazloženje je bilo da se menja sistem isplate zarada. Ne znam kakav ’sistem‘ se to menja, a i što nam traže podatke koje, inače, već imaju? Neki od nas pretpostavljaju da im je pred predstojeće izbore važno da imaju potpuno ažurirane podatke, pre svega o adresama stanovanja, tim pre što već raspolažu sa podacima na koje ljude mogu da ’računaju’. Moguće je i da preterujemo, ali videli smo da su po pitanju izbora ’na sve spremni’“, kaže jedan od naših sagovornika.

Ažuriranje ili zloupotreba biračkih spiskova za lokalne izbore: Zašto gradske uprave u Nišu traže od zaposlenih da im dostave očitane lične karte? 2
Gradska uprava Niša: Foto screenshot Facebook/Srdjan Nonic

On kaže da kod nekih radnika postoji bojazan da se podaci „sređuju“ kako bi se na adrese onih koji su članovi SNS ili su zaposleni preko stranke, a posebno kod onih koji rade na određeno vreme ili na privremenim i povremenim poslovima, potencijalno prijavili „fantomski birači“ ili birači koji će pred lokalne izbore tu lažno prijaviti prebivalište.

Podseća da je odlukom o organizaciji gradskih uprava utvrđeno da je Gradska uprava za organe grada i građanska stanja nadležna između ostalog za „vođenje biračkog spiska i njegovo ažuriranje“.

U toj Upravi postoji Odsek za personalne poslove, u kojem je Grupa za birački spisak, koja se između ostalog bavi upisom i brisanjem birača sa tog spiska.

Jelena Milošević, narodna poslanica i kandidatkinja na parlamentarnoj izbornoj listi „Srbija protiv nasilja“, kaže da „razume“ bojazan radnika zbog zahteva da dostave lične podatke, jer su im funkcioneri SNS-a nadređeni, a oni sami su „svedočili brojnim mahinacijama“.

„Nepoverenje koje iskazuju je aspsolutno opravdano, pogotovu što je ova vlast više puta dokazala da za nju ništa nije previše i ništa nije nemoguće. Jedan od poslednjih dokaza su hiljade ’fantomskih‘ birača na proteklim izborima u Beogradu, prijavljivanih i po trafo stanicama. Zbog toga im poručujemo da se na lokalnim izborima u Nišu ne igraju, da ne manipulišu biračkim spiskovima i ne doseljavaju ljude, jer ćemo svim sredstvima braniti izbornu volju Nišlija i naše pravo da slobodno biramo“, kaže ona za Danas.

Ažuriranje ili zloupotreba biračkih spiskova za lokalne izbore: Zašto gradske uprave u Nišu traže od zaposlenih da im dostave očitane lične karte? 3
Jelena Milošević: Foto Radule Perišić/ATAImages

Milošević još kaže da je koalicija „Srbija protiv nasilja“ uputila zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Upravi za organe grada i građanska stanja kojim traži podatke o broju osoba koje su upisane, kao i onih koje su brisane sa biračkog spiska u Nišu od 1. oktobra prošle do 31. januara ove godine.

Isti zahtev, za isti period, uputili su i niškoj Policijskoj upravi, tražeći podatke o prijavi prebivališta u Nišu, iz kojih gradova su te osobe odjavljene i u kom broju, kao i broj prijava u kojima nije upisano prethodno prebivalište.

Još uvek čekaju odgovore, pošto zakonski rok za njihovu dostavu nije istekao.

Ona dodaje da će identične podatke od istih organa, po istom zahtevu, zatražiti i za period od 31. januara do 31. maja ove godine.

U Nišu bi redovni lokalni izbori trebalo da budu održani do juna ove godine.

Ćutanje administracije

Kabinet gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i Gradska uprava za organe grada i građanska stanja nisu odgovorili na pitanje Danasa koji je ključni razlog da se od zaposlenih u gradskim upravama traži da dostave očitane podatke iz ličnih karata, s obzirom da su obrazloženja saopštavana radnicima bila različita.

Javnost je ostala uskraćena i za odgovor na pitanje da li takav zahtev zaposlenima ima ikakve veze sa biračkim spiskom na predstojećim lokalnim izborima, pošto Grad ima nadležnosti po tom pitanju.

Poslanik Đorđe Stanković: Za lokalne izbore u Nišu planirano dovođenje najmanje 10.000 birača

„Plan lokalne vlasti je da za lokalne izbore u Nišu dovedu najmanje 10.000 birača, i to iz naše južne pokrajine, kao i iz manjih mesta u unutrašnjosti Srbije u kojima neće biti izbora. Do izbora će ih možda biti i više. Njihov ’potencijal‘ su i glasači iz Severne Makedonije i Bugarske, koje inače organzovano dovode na mitinge, pa nije isključeno da i njih ’upotrebe‘. Pritom se iz biračkih spiskova brišu ljudi koji ne izlaze na izbore, a od kojih su mnogi u inostranstvu, a ubacuju ovi ’planirani‘, pa će izgledati kao da nije došlo do većih promena u broju birača. SNS u Nišu, po njenim internim istraživanjima, ima manje od 20 odsto podrške, pa je osim sakrivanja iza kulta ličnosti Aleksandra Vučića, koji je nosilac njihovih lista, neophodan i ovakav inženjering“, kaže za Danas Đorđe Stanković, narodni poslanik i kandidat za poslanika na listi „Srbija protiv nasilja“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari