Potpisivanje memoranduma o razumevanju, do koga će doći prekosutra u Kini u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, između kompanije Hebei ajron end stil sa Železarom Smederevo, predstavlja prvi korak u procesu privatizacije tog preduzeća – kaže za Danas Bojan Bojković, član Nadzornog odbora Železare Smederevo i član Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerom.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je suviše rano govoriti o tome da li će Hebei ajron end stil postati novi vlasnik Železare i ako do toga dođe u kom procentu će to biti. Bojković nije hteo da komentariše ni spekulacije da su Kinezi jedini zainteresovani za učešće u tenderu uz obrazloženje da o tome ne može da se izjašnjava u toku odvijanja tenderskog postupka.

– Činjenica je da će kupac za Železaru Smederevo biti pronađen na tenderu i da će kineska kompanija Hebei ajron end stil, u slučaju da želi da kupi čeličanu, morati da učestvuje u toj proceduri sa svojom ponudom. Ono što očekujem je da se privatizacija Železare okonča u periodu jun-oktobar naredne godine – istakao je naš sagovornik. On je dodao da će dalji angažman HPK inženjeringa, koji u ovom trenutku upravlja Železarom, biti određen u razgovorima između novog strateškog partnera fabrike i tog menadžerskog tima.

Bojković je istakao da je kompanija Hebei ajron end stil druga po veličini u svetu kada je reč o proizvodnji čelika, a da se bavi i proizvodnjom bakra i da zapošljava oko 125 hiljada radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari