Preliminarne „crne“ i „bele“ liste građevinskih kompanija, kojima će se uvesti red i zaštiti radnici, biće utvrđene do kraja godine, saopšteno je nakon sednice radne grupe koja će sačiniti te liste.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Miodrag Poledica rekao je da su identifikovana ukupno 542 preduzeća čija je osnovna delatnost građevinska, uključujući i putarske firme. On je dodao da je radna grupa utvrdila pet osnovnih kriterijuma koji se koriste za formiranje liste.

– Prvi kriterijum su dugovanja koja ta preduzeća imaju prema državi za porez i prema zaposlenima kroz obavezno socijalno osiguranje. Drugi se odnosi na radno-pravni status zaposlenih, odnosno da li su stalno zaposleni ili angažovani ugovorima o delu ili privremeno, povremenim poslovima. Ostali kriterijumi odnose se na poštovanje Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, da li su kod povređenih radnika evidentirane teže ili lakše povrede i da li firma angažuje radnike na crno – kazao je Poledica i dodao da će ti podaci omogućiti da se sagleda ko se u poslovanju najviše drži zakonskih okvira, ali i da će se koristiti prilikom donošenja zakona u oblasti građevinarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari