Višemesečna borba za prevlast u Lovačkom savezu Srbije nije razrešena jer su u subotu dve suprotstavljene strane održale svaka svoju sednicu Skupštine, a odluke donete na njima međusobno su oprečne. Na jednoj sednici koju je sazvao aktuelni predsednik Skupštine, Marko Tica smenjen je predsednik Saveza Dragan Šormaz jer je, kako je utvrdio Nadzorni odbor, 24 sata koristio službeni automobil, sam sebi odobravao putne naloge i novcem Saveza raspolagao bez finansijskog plana.

Nadzorni odbor je utvrdio i da je Šormaz zajedno sa drugim izvršnim organima odgovoran zbog toga što Lovački savez troši mnogo više novca nego što zarađuje, pa ga je u svom izveštaju, pozvao da „kao moralni čin“ podnesu ostavku.

Kako on to nije učinio, na skupštini koja je po pozivu predsednika Tice održana na Veterinarskom fakultetu smenjen je predsednik LSS. Međutim, kada su u Savezu probali da ovu promenu unesu u APR, naišli su na problem: Šormaz odbija da im vrati pečat Lovačkog saveza Srbije, smatrajući sebe zakonitim zastupnikom tog udruženja. „Razrešeni predsednik zloupotrebljava i pečate saveza, koje je nezakonito prisvojio i nisu dostupni nadležnim organima LSS-a. Stoga nismo u mogućnosti da prijavu za promenu ovlašćenog lica za zastupanje LSS-a pečatiramo“, navodi se u prijavi APR-u.

U isto vreme kad i zvanično sazvana, održana je i „kontra skupštine“, ali u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije a Šormaz uporavo za tu sednicu tvrdi da je legitimna jer „jedino Upravni odbor ima pravo da zakupi prostor gde će biti održana sednica“.

– Kod nas je na sednici bilo 118 delegata, a kod njih je bilo, kako kažu, 57. To govori o tome ko ima legitimitet i većinu. Oni su znali da mi imamo većinu i zato su i otišli na drugu lokaciju i tamo napravili drugu skupštinu – tvrdi Šormaz. „Njegova skupština“ je odbacila izveštaj Nadzornog odbora i opozvala člana NO Pera Škobića, inače predsednika Saveza računovođa i revizora Srbije, a zatim smenila i samog Ticu sa mesta predsednika Skupštine.

Škobić i Tica su prethodno upozorili Šormaza da nezakonito saziva Skupštinu, jer kao predsednik LSS-a na to nema pravo, pošto je sazivanje Skupštine u isključivoj nadležnosti predsednika tog organa, te da je uz to nemoguće da na toj Skupštini glasaju predstavnici lovačkog saveza Vojvodine, koji nije član Lovačkog saveza Srbije. Upozorili su ga i na to da prepravljanje poziva za Skupštinu, koji je uputio Tica, predstavlja zloupotrebu i „nedopustivo kršenje Statuta LSS-a“. Šormaz je, naime, kako tvrde u LSS-u, fizički preškrabao deo poziva u kojem se kao mesto održavanja Skupštine navodi Veterinarski fakultet.

Međutim, Šormaz, inače poslanik SNS-a, tvrdi da na sednici u zgradi Narodne skupštine nisu prisustvovali predstavnici Lovačkog saveza Vojvodine već lovačkih udruženja iz pokrajine, koja su sva članovi LSS-a. On ističe da je protiv Marka Tice podneta krivična prijava, odnosno da će, ako već nije, biti podneta u toku dana, „jer je u Savez doneo prijavu APR-u sa pečatom LSS-a, a taj pečat se nalazi kod mene kao ovlašćenog zastupnika LSS-a“. Na pitanje odakle onda Tici pečat, Šormaz kaže da upravo zbog tog pitanja i podnosi krivičnu prijavu.

Šormaz kaže i da je APR-u juče dostavio novi statut Lovačkog saveza, da ta institucija „funkcioniše normalno“, a da njemu neće smetati ni ako neko drugi bude proglašen zakonskim zastupnikom i bude deponovan njegov potpis.

U pozadini borbe za funkcije u LSS-u stoje suprotstavljeni pokušaji reorganizacije Saveza. Naime, Šormaz zastupa ideju da se veća prava daju regionalnim savezima (među kojima su i neki ranije izbačeni iz LSS-a), dok kontrastruja ovakve ideje naziva redukovanjem LSS-a u „savez saveza“.

Da li su u pitanju iskrene ideološke podele o tome kako bi Lovački savez trebalo da bude organizovan ili se radi o novčanim ili drugim interesima zaraćenih lovaca teško je razlučiti, tek finansijsko stanje LSS-a nije vedro. Ova organizacija je prošle godine prikupila 30 miliona dinara od članarina i drugih prihoda, ali je u prvih pet meseci ove godine ukupan prihod tek 7,3 miliona i to nakon što je Savez prodao dva službena vozila.

Ko je napravio gubitke

Govoreći o optužbama za korišćenje službenog automobila i naloge za putovanja, on kaže da je poslednje putovanje obavio verovatno u martu i dodaje da ove godine LSS posluje sa 1,95 miliona dinara u plusu, a da je prošle godine bio 1,7 miliona u minusu, te da je revizorska kuća konstatovala da je u poslednje tri godine LSS zabeležio gubitke od 25 miliona dinara „za šta su upravo oni krivi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari