Gde završava opasan medicinski otpad 1

Na teritoriji Srbije godišnje se proizvede gotovo 10.000 tona medicinskog otpada, od toga svega 2.000 tona se obrađuje na pravi način, a glavni razlog tome je nedostatak novca. Osim što se ne obrađuje na pravi način, često se dešava da opasan otpad završava na gradskim deponijama, smetlištima, kontejnerima, tamo gde mu nikako nije mesto.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Prema dokumentima u koje je Danas imao uvid, jedna od najvećih firmi koji se bave tretmanom medicinskog otpada u Srbiji Remondis Medison iz Zrenjanina je bez odobrenja lokalne samouprave sve do februara ove godine odlagala otpad na zrenjaninsku deponiju, koja nije jedna od četiri koliko ih trenutno ima u našoj zemlji opremljenih da bi ovakav otpad mogle da prime. U Srbiji se infektivni otpad odlaže na jednoj od četiri lokacije u Kikindi, Lapovu, Jagodini i Leskovcu.

Naime, da bi neka kompanija mogla da se bavi ovim poslom mora da ispuni određene uslove, odnosno dobije dozvolu za tretman medicinskim otpadom od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali i odobrenje od opštine na čijoj teritoriji se tretira taj otpad.

Da bi se dobilo odobrenje, i po novom i po starom zakonu, firma koja ima dozvolu Ministarstva mora da ima ugovor sa proizvođačem tog otpada, znači bolnicom, klinikom, domom zdravlja sa te opštine. Ukoliko na toj teritoriji nema mesta na kom takav otpad može da se odloži,firma postupa po Zakonu i posle tretmana po analizi otpada koji je obrađen odlaže otpad na mesto gde je to izvodljivo i na deponijama koje imaju dozvolu za prijem tog materijala.

Prema podacima u koje smo imali uvid, Remondis Medison je pre nego što će dobiti dozvolu uradila i analizu otpada i potpisala ugovore sa JKP „Čistoća i zelenilo“ u Zrenjaninu koje je dalje odlagalo taj otpad. Prema tim podacima, ova firma odobrenje od lokalne samouprave dobija tek 2. februara ove godine i to samo dan nakon što je predala zahtev za postavljanje mobilnog postrojenja na toj lokaciji.

U kompaniji Remondis Medison, međutim, tvrde da su oni svetski poznata kompanija i lider u odlaganju infektivnog otpada u Srbiji, te da godišnje zbrinu oko 300 tone ovakvog otpada.

– Proces je kompletno u skladu sa Zakonom i važećim pravilnicima o upravljanju medicinskim otpadom. Posedujemo sve dozvole i to možete proveriti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Kompletan otpad nakon tretmana postaje inertan, bezopasan i neprepoznatljiv – kaže za Danas izvršni direktor ove kompanije Bojan Sudarev.

On tvrdi da akreditovane laboratorije redovno kontrolišu otpad nakon tretmana, a da rad Remondis Medisona redovno kontrolišu i republička i pokrajinska inspekcija.

Remondis Medison iz Zrenjanina je kompanija koja postoji od 2009. međutim, sve do kraja prošle godine bila je to porodična firma pod nazivom Medical Waste Disposal. Krajem 2015. većinski vlasnik ove zrenjaninske kompanije postaje Remondis, a vlasnik 51 odsto akcija je Tom Vereecken.

Upravo ovaj Belgijanac i njegova kompanija Remondis bili su pre dve godine tema u hrvatskim medijima. Naime, tamošnje Ministarstvo zaštite okoliša je nadzorom u fabrici Remondis Medison u Draganiću, ustanovilo da opasan otpad „nisu zbrinjavali na propisan način te je on na komunalnom odlagalištu završavao kao patogen i dalje biološki aktivan, odnosno potencijalno zarazan“.

Zbog toga je, prema pisanju Novog lista, inspekcija pri ovom Ministarstvu zabranila Remondis Medisonu upravljanje otpadom, odnosno primanje i skladištenje infektivnog otpada, kao i njegovu obradu dok god ne promeni tehnologiju rada. Nakon toga, Remondis Medison odlučuje da proširi biznis i na Srbiju, investirajući u kompaniju Medical Waste Disposal i postajući većinski vlasnik.

Zakon

Prema Zakonu o odlaganju otpada opasan medicinski otpad se odlaže na deponiju koja ispunjava tehničke, tehnološke i druge uslove i zahteve, u skladu sa dozvolom izdatom na osnovu ovog zakona i zabranjuje „zajedničko odlaganje otpada sa drugim vrstama“. Zakon propisuje i obavezan tretman otpada kako bi se izgubila svaka karakteristika opasnog, on se preradom dovodi do neprepoznatljivosti, odnosno pretvara se u sitan prah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari