Ministri su juče usvojili Predlog zakona o pretvaranju prava na korišćenje u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, što je, na negodovanje stručnjaka, do skoro bilo regulisano kroz prethodni Zakon o planiranju i izgradnji. Najvažniji cilj zakona koji se već duže vreme najavljuje, a Vlada ga tek juče usvojila, jeste okončanje svojinske transformacije u ovoj oblasti. Zakon o konverziji, za koji je ministarka građevinarstva u Srbiji Zorana Mihajlović rekla da je jedan od retkih na koje Evropska komisija nije imala zamerki, uskoro bi trebalo da se nađe i pred poslanicima.


– Evropska komisija nije imala nijednu primedbu na taj zakon, a sa predloženim tekstom saglasna su i druga ministarstva. Zakon je već u Vladinoj proceduri, a biće i pred poslanicima Skupštine Srbije na nekom od narednih zasedanja – rekla je Mihajlovićeva pre dva dana. Ona je istakla da ovim zakonom investitori neće više imati pravo korišćenja zemljišta, već da će moći da biraju između prava na zakup ili prava svojine. U ovaj nacrt zakona ušao je i predlog Američke privredne komore da naknada za konverziju neće biti za objekte koji se nalaze ispod zemlje.

Direktorka za regulatornu reformu u Nacionalnoj alijansi za lokalni i ekonomski razvoj Jelena Bojović kaže za Danas da su i sve sugestije NALED-a usvojene i da je tekst ovog zakona usklađen sa potrebama privrede.

– Insistirali smo na tome da se konverzija uredi na jednostavan način, da procedura bude kratka, bez neke velike administracije, kao i da se stimuliše gradnja tako što će biti omogućeno pravo na zakup umesto prava korišćenja što je i učinjeno – napominje Bojovićeva.

Za NALED je bilo bitno, ističe ona, i da se konverzija radi na osnovu tržišne vrednosti, odnosno da se od ukupne cene oduzme ono što je već izgrađeno. „Zadovoljni smo onim što je do sada urađeno, ali važno je da postoji jedan prelazni period tokom kog bi se omogućila gradnja uz pravo korišćenja“, kaže Bojovićeva.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za Danas da je pitanje konverzije u Srbiji trebalo mnogo ranije rešiti.

– Važno je doneti taj zakon jer je pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine svakako korisno, naročito za potencijalne investitore. Međutim, nisam upoznat sa detaljima i ne znam kakvi će biti tržišni uslovi pod kojima će se to raditi – ističe Kovačević.

On napominje kako je pravo svojine samo jedan deo, a da nedostaju neki drugi delovi, poput prava raspolaganja.

– Ja sam se zalagao za to da treba utvrditi tržišnu vrednost. Osim toga, bilo je mešanja urbanističke vrednosti zemljišta i konverzije. Ostaje pitanje kako će država uzimati urbanističku rentu, to nije rešeno – ističe Milan Kovačević.

Samo jedan procenat

Samo jedan procenat u Srbiji ima 660.000 hektara građevinskog zemljišta, od toga predmet konverzije je nešto manje od jedan odsto, odnosno 5.500 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari