Tek što je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović saopštila da će zbog suspenzije izgradnje Južnog toka u Bugarskoj i u našoj zemlji najverovatnije doći do odlaganja radova na tom gasovodu, demantovao ju je lično premijer Aleksandar Vučić iznevši u javnost sasvim drugačiju priču.

– Vlada Srbije nije donela odluku o odlaganju gradnje gasovoda Južni tok i sve teče po planu tog projekta. Takvu odluku treba da donese Vlada Srbije, koja nije zasedala. Što se nas tiče, do sada sve teče kako je bilo planirano povodom projekta Južni tok – izjavio je juče premijer Aleksandar Vučić. On je dodao da bi voleo da postoji više strpljenja za donošenje tako ozbiljnih odluka, poput one o Južnom toku.

Ipak, činjenica da su radovi u Bugarskoj zaustavljeni potpuno obesmišljava napore da se u Srbiji projekat razvija po planu. Domaća stručna javnost je uverena da je odluka o suspenziji izgradnje Južnog toka u Bugarskoj motivisana isključivo političkim razlozima koji nemaju nikakve veze sa energetskom strategijom. Evropska unija sa jedne i Ruska Federacija sa druge strane imaju dijametralno suprotne stavove po pitanju rešavanja krize u Ukrajini. Nikola Rajaković, bivši državni sekretar u Ministarstvu energetike, kaže za Danas da je politika umešala prste u realizaciju tog projekta i da se nada da će se situacija uskoro promeniti.

– Nije dobro za Srbiju ako odluka Bugarske o stopiranju izgradnje Južnog tok ostane na snazi, odnosno ako Evropska unija odustane od tog projekta. Interes Srbije je da se on nastavi i iskreno se nadam da će nakon smirivanja tenzija u Ukrajini do toga zaista i doći. Nema sumnje da je politika jedini kočničar izgradnje ovog gasovoda, a aktuelna situacija jasno pokazuje da je alternativni pravac snabdevanja „plavim energentom“ neophodan potrošačima u Evropi. Takođe, ne verujem da će kompanije i zemlje iz EU koje su uključene u izgradnju tog gasovoda dozvoliti da se sa njenim sprovođenjem stane – kaže Rajaković.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić je uveren da ništa ne može zaustaviti izgradnju Južnog toka, pa tako ni trenutna politička sukobljavanja Brisela i Moskve oko tenzija u Ukrajini.

– Dokaz da izgradnja tog projekta ide svojim tokom i da nema govora o bilo kakvom zastoju jeste činjenica da je Austrija, članica EU, pre dvadesetak dana potpisala sporazum o izgradnji Južnog toka sa Gaspromom. Zar bi se Beč odlučio na takav potez da je uveren da će zemlje EU koje imaju potpisane sporazume sa Rusima da ih otkažu i onemoguće projekat – kaže Vuletić.

On dodaje da izgradnja Južnog toka, nesporno, nekome smeta i navodi da je tu pre svega reč o Sjedinjenim Američkim Državama. Protivi se i briselska administracija, koja takvim stavom pokušava da izvrši pritisak na Moskvu kako bi izmenila pogled na zbivanja u Ukrajini.

– Međutim, to nikako ne znači da su uticajne članice EU poput Nemačke, Francuske i Italije za zaustavljanje izgradnje. Izjave njihovih državnika pokazuju da su oni po tom pitanju daleko suzdržaniji od zvaničnika iz Brisela. Jednostavno, kompanije iz te tri zemlje su vlasnici 50 odsto preduzeća za izgradnju Južnog toka. To znači da bi zaustavljanje projekta bilo ne samo protiv ekonomskih interesa Moskve, već i Berlina, Pariza i Rima. Ne verujem da je administracija EU spremna da radi protiv interesa svojih kompanija. Osim toga nikako ne treba smetnuti sa uma činjenicu da se Južni tok upravo gradi zbog potreba potrošača u Evropskoj uniji, prvenstveno u Italiji – zaključuje naš sagovornik.

Zvanično je zbog tendera

Bugarska je u sredu, 4. juna, na zahtev Evropske komisije suspendovala radove na izgradnji Južnog toka. Evropska unija je prethodno Sofiju optužila za narušavanje evropskih pravila za raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata, odnosno da je davala privilegije ruskim i bugarskim kompanijama. Zahtevi Brisela prema Bugarskoj u vezi sa izgradnjom Južnog toka su se poklopili sa konfliktom između Evropske unije i Rusije po pitanju situacije u Ukrajini na čijem istoku tinjaju oružani sukobi.

Južni tok je problem Brisela i Moskve

Beograd – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su problemi u vezi sa projektom gasovoda Južni tok problemi na relaciji Brisel – Moskva i da Srbija neće moći mnogo da utiče na njihovo rešavanje. „Mi očekujemo da ti problemi na tom nivou budu rešeni, naročito zbog toga što su neki drugi gasovodi, poput Severnog toka, izgrađeni bez problema“, rekao je Dačić i ocenio da niko sebi neće uzeti toliko pravo da ugrozi energetsku bezbednost i stabilnost građana u ovom delu Evrope, uključujući i Srbiju. Dodao je da Srbija nije donela odluku da budu obustavljeni radovi i da ona čeka da vidi šta će se dalje desiti. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari