Predstavnici tekstilne kompanije Andropol iz Poljske narednih dana trebalo bi da dođu u posetu vranjskom Jumku i na licu mesta provere stanje tehnološkog parka i proizvodnih kapaciteta ovog preduzeća u većinskom državnom vlasništvu koje se nalazi u višegodišnjem procesu restruktuiranja i pronalaženja strateškog partnera.

– Predstavnici Andropola već su jednom bili u poseti kod nas, ali tada je veći deo kompanije bio u štrajku pa su oni odustali od detaljnijih razgovora. U međuvremenu, generalni direktor Jumka Goran Đorđević i ja, bili smo u poseti Poljskoj i dogovorili novu posetu iznoseći detalje o konsolidaciji poslovanja nakon okončanja višemesečnog štrajka – potvrdio je za Danas predsednik Nadzornog odbora Jumka dr Branislav Popović.

On je precizirao da se ovoga puta radi o poseti koja bi trebalo da potencijalnim partnerima iz Poljske, predstavi kompletan „skrining aktuelnog stanja“, od broja od 1.700 zaposlenih, zatim potencijalnih korisnika socijalnog programa, kao i aktuelnih kapaciteta dorade, tkačnice i konfekcije.

– U opticaju su četiri načina privatizacije, a nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju, ostaje da se vidi za koji će se vid odlučiti partner iz Poljske, ali i kakav će biti stav većinskog vlasnika kapitala Jumka, u ovom slučaju države – pojašnjava Popović.

Inače, poljski Andropol spada u red renomiranijih evropskih firmi u oblasti proizvodnje tkanine i tekstila. U Jumku je zaposleno manje od dve hiljade radnika, koji sada proizvode uglavnom konfekciju za namensku industriju i javna preduzeća. U kapital Jumka ulazi i upravna zgrada na deset spratova, sportski centar sa bazenom kao i više maloprodajnih objekata u Vranju i okolini. Za sada je izvesno da Poljake najviše interesuju proizvodne celine, te da mnogo manja zainteresovanost postoji za nefunkcionalni magacinski prostor i drugih objekata koji se prostiru na više hektara u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari