Poljoprivrednici nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu predate robe, juče su blokirali više puteva i prilaznih pravaca u Vojvodini i delom u centralnoj Srbiji. Oni od vlade traže da se ukine uredba o subvencijama po kilogramu i vrati pređašnji način kada su po hektaru obradive površine dobijali po 14.000 dinara. Jedan od zahteva je i da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula, kao i da se primeni Strategija ruralnog razvoja jer je ona uslov za korišćenje sredstava iz IPA fondova EU.

Poljoprivrednici koji su izašli traktorima na puteve tvrde da se novom uredbom favorizuje prerađivačka industrija na štetu poljoprivrednih proizvođača. „Vojvođanima su se sada masovno priključili i poljoprivrednici iz centralne Srbije, jer su shvatili da ni njima ovaj način subvencionisanja ne odgovara“ kaže Miroslav Ivković, član organizacionog odbora protesta i najavljuje blokadu svih važnijih prilaza auto i magistralnim putevima, i to 24 časa dnevno.

Najviše puteva blokirano je u Vojvodini, oko 80 dok je nešto više od 20 zatvoreno u centralnoj Srbiji. Najintenzivniji protest je u okolini Pančeva, gde traktori pokušavaju da potpuno zatvore prilaze gradu, a prema proceni policije u blokadi učestvuje oko 300 ljudi.

Za razliku od prošlogodišnjeg protesta kada je više udruženja iz te grane učestvovalo u blokadi puteva (organizovanoj neposredno posle rekonstrukcije vlade) jučerašnjoj „akciji“ nisu se odazvale najveće asocijacije. Prema izjavama nekih od čelnika tih udruženja, oni su se solidarisali sa malim gazdinstvima kojima novi sistem subvencija daleko više odgovara. To potvrđuju i podaci Ministarstva poljoprivrede, jer je po uredbi koja omogućava avansno finansiranje prolećne setve podneto više od 170.000 zahteva. Avans za proizvodnju duvana, soje, suncokreta, uljane repice i šećerne repe je 4.000 dinara po hektaru, za žitarice iznosi 1.500 dinara, a za krompir 2.000 dinara po hektaru.

Predsednik Društva agroekonomista Srbije Miladin Ševarlić kaže da je cilj novog načina subvencionisanja po prinosu da se izbegne koncentracija većeg broja gazdinstava koji su, eventualno, zloupotrebljavali subvencije po hektaru. Prema njegovim rečima, vlasnici gazdinstava su koristili subvencije, a nisu obrađivali zemljište, pogotovu uzeto u zakup od drugih porodičnih gazdinstava, ili eventualno deleći deo subvencija sa gazdinstvima koja su bila van sistema penzijsko invalidskog osiguranja i nisu mogla koristiti te subvencije.

Kasno je za protest

Predsednik Kluba „Sto paora plus“ Vojislav Malešev rekao je da se to udruženje nije priključilo obnovljenom protestu dela vojvođanskih poljoprivrednika. On tvrdi da je kasno za proteste i da je prilika propuštena krajem prošle godine, pre usvajanja agrarnog budžeta kada je najavljen nov način subvencionisanja u agraru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari