Nadam se da će u novoj vladi oblast zaštite životne sredine biti objedinjena u jednom ministarstvu, što bi omogućilo efikasniji rad i dalo bolje rezultate – izjavila je juče ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović na otvaranju Međunarodnog sajma ekologije „Eco expo 2014“.

Ministarka Mihajlović nije precizirala da li bi ministarstvo životne sredine moglo da bude poseban resor, ali je naglasila da ta oblast mora biti u nadležnosti jednog ministra. Trenutno su nadležnosti iz sektora ekologije raspoređene na tri ministarstva, energetike, poljoprivrede i prirodnih resursa.

– U zaštitu životne sredine u Srbiji u narednih deset godina trebalo bi da se uložili blizu 10 milijardi evra. Najviše će se ulagati u upravljanje vodama, kako u vodosnabdevanje, tako i u tretman otpadnih voda, ali i u sanaciju industrijskih zagađenja i efikasnije upravljanje otpadom. Već ima spremnih projekata iz tih oblasti, a sredstva će biti obezbeđena kroz razne partnerske projekte i uz pomoć Evropske unije – rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarka je dodala da je plan da se u pregovorima sa Evropskom unijom krajem 2015. godine otvori poglavlje koje se odnosi na zaštitu životne sredine. Prema njenim rečima, poglavlje 27, vezano za tu oblast, jedno je od najobimnijih i najzahtevnijih u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom zbog čega će nova vlada formirati poseban tim koji će se baviti samo tim delom pregovora.

– Ulaganje u zaštitu životne sredine nije trošak već mogućnost da se zaradi, otvore nova radna mesta, smanje regionalne razlike i poveća konkurentnost domaće privrede. Od ukupnog iznosa pomoći koji je Srbija u prethodnih 10 godina dobila od Evropske unije, jedna četvrtina je bila namenjena oblasti zaštite životne sredine – naglasila je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari