Podnošenje tužbe protiv Republičke agencije za telekomunikacije ne predstavlja vršenje pritiska već samo želimo da nam bude garantovan princip propisan zakonom da nećemo biti diskriminisani. Pozivi iz Telekomove mobilne mreže u recimo fiksnu mrežu Oriona su sada četiri puta jeftiniji nego pozivi između naše mobilne mreže i Telekomove fiksne. Ista je razlika i za pozive Telekomovog korisnika prema našoj mobilnoj i našoj fiksnoj mreži, a nema nijednog razloga da tako bude jer je to za Telekom isti trošak – kaže u razgovoru za Danas, izvršni direktor korporativnih poslova kompanije Telenor Goran Vasić.

Prema njegovim rečima, ugovor koji reguliše cene tzv. terminacije poziva između Telenorove mobilne mreže i Telekomove fiksne zaključen je još 2007. ali je i tada bio nepovoljan po Telenor. Kako obrazlaže Vasić, tada je Telenor odlučio da se ne buni jer nije bilo realno da RATEL odlučuje o prigovoru s obzirom na to da je tek počeo da radi pa ni Telenor sa tužbom ništa ne bi postigao. „Onog trenutka kada su izdate nove licence za fiksnu telefoniju uslovi na tržištu su se značajno promenili pa mora i ovo pitanje da bude rešeno“, smatra Vasić.

On demantuje da je Telenor želeo na mala vrata da ugura i ovaj ugovor u pregovore oko ugovora za korišćenje Telekomove infrastrukture. Vasić podseća da je problem oko viših cena za pozive između Telenorove mobilne mreže i Telekomove fiksne pomenut odmah na početku razgovora što se vidi i iz zapisnika sa nekoliko održanih sastanaka. On ističe i da je čak u tri navrata Telenor tražio od RATEL-a da reši spor i sva tri puta odgovoreno je da ova kompanija mora da primenjuje cene iz postojećeg ugovora odnosno više nego što važe za pozive između dve fiksne mreže. Ipak, Vasić navodi da je obrazloženje RATEL-a za takvu odluku čudno. „Posredno se referiše na cene koje plaćaju korisnici. Navedeno je da dok one ne budu rebalansirane da se neće stvoriti uslovi za rebalansiranje cena za povezivanje mreža. Time se novac iz mobilnih mreža veštački preliva u fiksne mreže“, smatra Vasić. On navodi i i da nije neophodno da Telenor prvo raskine sporni ugovor sa Telekomom da bi RATEL preuzeo stvar u svoje ruke i demantuje tvrdnje da bi Telenor želeo da RATEL odredi cene koje su daleko niže od realnih.

– Nije tačno da tražimo nerealno niske cene u pregovorima i to se može dokazati prema cenama na razvijenim tržištima. Drugi problem je što u Srbiji u poslednjih 20 godina vlada monopol i što je druga strana tražila previsoke naknade. Uslovi interkonekcije su povoljni samo za dominantnog operatera u državnom vlasništvu. Smanjivanje cene za terminaciju poziva iz naš mobilne mreže u Telekomovu fiksnu ne bi nama donelo ekstra zaradu i trebalo bi imati u vidu da mi većčletiri godine gubimo veliki novac jer to pitanje nije regulisano kako bi valjalo. Milioni minuta idu iz naše mobilne mreže u Telekomovu fiksnu, a iz njihove mobilne u našu fiksnu nula minuta. Koliko će nam godina trebati da po tim nepovoljnim uslovima izgradimo svoju mrežu. Između 100 i 200 – zaključuje Vasić.

Tužba bez uticaja na početak rada u fiksnoj

Naš sagovornik takođe ističe da bi Upravni sud trebalo da obori samo taj deo Odluke i da ona ne bi trebalo da utiče na pregovore oko zakupa Telekomove infrastrukture kako bi Telenor počeo da radi i u segmentu fiksne telefonije.

Nijedan ugovor nije potpisan

Uslovi pristupa infrastrukturi Telekoma, kako je to RATEL odredio, za nas su poprilično nepovoljni. Sa Telekomom smo se dogovorili o sadržini većine ugovora, ali do sada nismo potpisali nijedan. O onome što nije dogovoreno RATEL mora da donese odgovarajuću odluku u narednom periodu. Ne znam kada će ti ugovori biti potpisani, ali sigurno je da nećemo čekati odluku suda po pitanju terminiranja poziva iz mobilne u fiksnu mrežu da bismo počeli da radimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari