Konzorcijum šest firmi dobio pojektovanja i završetak radova na istorijskoj kragujevačkoj Tržnici 1Foto: S. Z. M.

Konzorcijum šest firmi dobio je posao projektovanja i okončavanja radova na objektu „Gradska tržnica“ u Kragujevcu iz 1929. godine, koji je pod zaštitom države kao deo kulturno-istorijske celine Milošev venac, u centru grada.

Gradska uprava za razvoj i investicije raspisala je, 20. marta javnu nabavku, da bi rekonstrukcija Gradske tržnice konačno, posle više od godinu dana, trebalo da se pomeri s mrtve tačke.

Portal Pressek pipe da su posao dobile dve valjevske i četiri beogradske firme: BS-Projekat 2009 doo Valjevo, Telesec Beograd, Pro. 19 Beograd, Tetra inženjering Valjevo, Termomont Beograd i Falcon Survey Beograd. Termomont doo Beograd obaviće veći deo posla – 60 odsto.

Ta firma je, po pisanju medija, izvodila radove na fontani na Slaviji i aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, bila je zadužena i za izgradnju kovid-bolnica u Novom Sadu, Kruševcu i Batajnici kod Beograda.

Na tender se javila i druga grupa firmi iz Kragujevca i Beograda, ali je cena koju su one ponudile bila znatno viša.

Pressek piše da, ako je suditi po odluci o dodeli ugovora, preostali radovi trebalo bi da koštaju 368 miliona dinara.

Budžetom Grada Kragujevca za završetak Tržnice u naredne dve godine predviđeno je još više od 527 miliona dinara, od čega oko 161 milion ove godine i 366 miliona 2025. godine.

Po podacima iz dokumentacije JKP „Šumadija“, na do sada izvedene radove potrošeno je 229 miliona dinara.

Rekonstrukcija najstarije pijace u Kragujevcu, zelene pijace „Centar“ počela je 22. maja 2020. godine i trebalo je da bude završena u decembru.

Za to je JKP Šumadija podigla kredit od gotovo tri miliona evra, a po prvobitnom planu rekonstrukcija je trebalo da košta oko 351 miliona dinara sa PDV-om.

U julu 2020. godine se tokom radova srušio deo spoljnog zida „Tržnice“.

Krajem 2021. godine su radovi zaustavljeni zbog, kako je tada rekao gradonačelnik Nikola Dašić, „propusta i nepravilnosti koji su uočeni na sva tri projekta“.

Po javno dostupnim podacima više puta je menjanugovor sa tadašnjim izvođačima radova – firmama Eurodomus doo Beograd, Potens Perforacija doo Požega i Maksim gradnja doo Subotica.

Prolongiran je rok za završetak radova, ali su obračunavati i dodatni troškovi i cena je stalno rasla.

Ugovor je raskinut u januaru prošle godine, a u martu raspisan tender za završetak nadstrešnice i dela sa pijačnim tezgama i taj deo pijace u Kragujevcu otvoren je krajem prošle godine.

Početkom 2024. rekonstrukcija matičnog objekta Gradske tržnice je Grad Kragujevac preuzeo od JKP Šumadija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari