Prvi put Breht i to u dve epizode, glasi najava nove predstave Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, čija je premijera zakazana za subotu, 13. februar. Publiku očekuje i nastavak. Prema objašnjenju direktorke teatra Ivane Kukolj Solarov i rediteljke Anđelke Nikolić, u zajedničkom traženju angažovanog teksta izbor jepao baš na Bertolda Brehta i njegov rani komad „Čovek je čovek”.

– Odabrali smo delo koje je živo i aktuelno, a adaptirano je kroz serijal, jer je teško zamisliti da današnji gledalac sedi u pozorištu tri sata. Radnja se dešava u Indiji, pod britanskom okupacijom, i pokazuje kako pojedini događaji, naročito surovi i ekstremni, utiču na menjanje ličnosti. Nakon prve premijere predvideli smo da se gledaoci izjašnjavaju šta žele da gledaju u drugoj „epizodi”, čije igranje sledi ovog meseca. Želimo da privučemo što širu publiku. Ogroman trud je uložen, rediteljka je danima na naizmeničnim probama dve epizode predstave, jer Breht to zahteva. Komad se priprema od novembra, a tehnika i osoblje pozorišta, kao i čitav dramski ansambl, dali su sve od sebeda stvore upečatljivu predstavu – objašnjava Ivana Kukolj Solarov.

Način na koji je rediteljka pročitala ovo Brehtovo delo posve je neobičan, baš kao i način na koji će ga Narodno pozorište predstaviti publici. Prvi put u istoriji srpskog pozorišta predstava će biti igrana u dve epizode.

– Brehtovo insistiranje na građenju dramskih situacija kao relativno samostalnih struktura, sa preokretima koji su ponekad neočekivani, dalo je osnov za našu ideju da predstavu podelimo u epizode. Mislim da bi se to Brehtu veoma dopalo, da bi mu bila zanimljiva napetost koju savremenom gledaocu donosi gledanje serije. Napravili smo predstavu koja nosi uzbudljivost popularnih filmskih žanrova, sa dosta pop muzike i jednom pesmom Sex Pitolsa, ali čuva Brehtovsku kritičku oštricu – navela je Anđelka Nikolić.

Prema njenim rečima, priča je zanimljiva jer pokazuje kako čovek ne baš zavidnih sposobnosti postaje ratna mašina

– U širem kontekstu, priča je zanimljiva jer se između ostalog bavi posledicama evropocentrizma i kolonijalnih ratova, demistifikuje stereotipe o antagonizmima istoka i zapada, svodeći te sukobe na čisto ekonomsku osnovu. Potresno je što se komad, napisan 1926. godine, završava stradanjem 7.000 izbeglica iz provincije Sikim. U lokalnim razmerama – naglašava Nikolićeva.

U predstavi igra skoro čitav dramski ansambl, između ostalih: Ivan Đorđević, Dejan Karlečik, Stefan Juanin, Nataša Ilin, Jovan Torački. Druga epizoda biće izvedena u subotu, 20. februara, a obe epizode u jednom danu igraće se 27. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari