Festival Miredita, dobar dan od 1. do 4. juna 1 Foto: wikipedia.org

Festival Miredita, dobar dan! tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu održaće se od 1. do 4. juna po treći put. Otvaranje festivala zakazano je za večeras u 18.30 u Domu omladine. Inspiraciju za festival predstavlja život i delo velikog kosovskog, beogradskog, jugoslovenskog i svetskog glumca Bekima Fehmiua. Ove godine festival obeležava 80 godina od njegovog rođenja upravo na dan otvaranja kada će biti prikazan film „Otac“ nagrađivanog kosovskog reditelja Visara Morine.

Publika u Beogradu biće u prilici da čuje i poznate kosovske muzičarke, Besu Ljugići, sopran i LJiriku Pulju Kasapoli, pijanistkinju, kao i da vidi izložbu „Pesme riba“ umetnice Bljerte Suroi. Autorski film „Mislim na tebe“ govori o umetničkoj instalaciji Aljkete Džafa Mripa na stadionu u Prištini gde je postavila 5.000 haljina u znak podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Poseban deo festivala predstavljaju debate – u okviru prve, publici u Beogradu biće premijerno predstavljena knjiga poznatog kosovskog intelektualca Vetona Suroija „Zmijske noge“. Druge debate dotaći će teme poput medijske slike Kosova i Srbije i žena žrtava seksualnog nasilja u ratu.

Festival zajednički organizuju Građanske inicijative, Integra – Priština i Centar za praktičnu politiku. Ulaz je besplatan za sve posetioce., a osim u DOB-u, programi se odvijaju i u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari