U Domu omladine su juče počela predavanja koja organizuje Institut za kulturnu diplomatiju iz Berlina, u okviru Foruma za mlade lidere. Tatjana Šehić, saradnica Instituta, predstavila je ciljeve i aktivnosti te međunarodne, neprofitne organizacije i objasnila šta se sve može postići primenjivanjem metoda kulturne diplomatije u praksi.

Institut za kulturnu diplomatiju je osnovan 1999. godine u cilju promovisanja interkulturalnog dijaloga na svim nivoima.

– Mi kreiramo prostor za konstruktivni dijalog, kako bismo promovisali kulturu mira u cilju zaštite ljudskih prava, pravde, nezavisnosti, stabilnosti i kvaliteta. Razmenom mišljenja i iskustava, može se doći do novih rešenja. Najvažnije je širiti mrežu lidera i graditi poverenje – rekla je Tatjana Šehić. Kako je objasnila, kulturna diplomatija ogleda se u različitim metodima, poput programa kulturne razmene, sportskih takmičenja, različitih umetničkih manifestacija, a ima za cilj poboljšanje odnosa i bolje razumevanje između različitih kultura. Pokretačka snaga su mladi, koji se bez obzira na političke, ekonomske, ili neke druge razlike, mogu lakše povezati i bolje komunicirati. Cilj predavanja je i povezivanje budućih mladih lidera, promovisanje njihovih platformi, podrška novim programima i rešenjima, kao i stvaranje što aktivnijeg i angažovanijeg društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari