Od Kosovske Mitrovice do Dečijeg kulturnog centra u Beogradu 1

U Srbiji je obeležavanje Dana igre počelo već 18. aprila, u prostoru Galerije Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici kada je prikazano 17 koreografija (male koreografske forme kreirane pod mentorstvom prof. Vere Obradović) u izvođenju studenata prve, druge i treće godine Odseka za glumu. Program je bio multimedijalan jer su koreografije korespondirale sa izložbom fotografija Zorana Furunovića, dekana Fakulteta, pa su fotografije korišćene kao interaktivna scenografija.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Obeležavanje se nastavilo 26. aprila, u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, izvođenjem mjuzikla „Viktor Viktorija“. Potom je, 27. aprila, u Dečijem kulturnom centru u Beogradu, u organizaciji jedine obrazovne ustanove za irski ples u Srbiji – Real Irish Dance Company, održan koncert irskog plesa i žive muzike pod nazivom „Zvuci Kelta“. U DKS je juče održano i drugo izdanje Dečijeg baletskog festivala u organizaciji Baletskog centra „Ana Pflug“.

Beogradska sekcija organizacije CID – UNESKO koristi ovu priliku da sve kreatore, izvođače i institucije igre u Srbiji podstakne, inspiriše i ohrabri da povodom Svetskog dana igre sledeće godine realizuju mnogo više raznovrsnih programa kojima će se u našoj zemlji obeležiti ovaj važan međunarodni praznik, a čime se može skrenuti pažnja javnosti i medija na brojne ozbiljne probleme koji opterećuju sve vidove umetničke igre danas u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari