Grad Smederevo otkazao je svoju podršku pozorišnom festivalu Tvrđava teatar i umesto toga osnovao novu manifestaciju Teatar u tvrđavi, saznaje Danas.

Iako je selekcija već bila sačinjena, gradske vlasti odlučile su da ove godine ne pomognu održavanje festivala, uz to ne obavestivši organizatore. Umesto toga, osnovali su novu teatarsku manifestaciju, na čijem čelu je Radoslav Pavlović, dramski pisac i savetnik predsednika Tomislava Nikolića.

– Ove godine smo zbog poplava i dugova iz prošle godine rešili da smanjimo repertoar, a da bi pomogla da se Festival održi, pozorišta su se odricala honorara i tražila samo da im se pokriju troškovi puta i boravka u Smederevu. Osim toga, odlučili smo da tri predstave prikažemo u Vili Stanković, gde se održava Šekspir festival, kako bi predstave videlo više ljudi, ali i kako bismo podelili troškove i na taj način dodatno uštedeli i pokrili raniji dug – kaže za Danas predsednica Saveta Tvrđava teatra Vida Ognjenović.

Kako kaže, sve je to prebrisano jednim potezom, a da organizatore o tome niko nije obavestio.

– Čuli smo od pozorišta koje se pripremalo za gostovanje da im je saopšteno da su izvršene neke promene. Početkom maja je na Skupštini grada izglasana suma od 3,5 miliona za Tvrđavu teatar, pa smo se time rukovodili u pravljenju repertoara. Pre četiri dana je, kako saznajemo, sve to preinačeno po kratkom postupku. Festival Tvrđava teatar je ukinut, a osnovan novi, na čijem je čelu dramski pisac Radoslav Pavlović. Za taj novi festival je munjevito sastavljen i novi repertoar pošto je postignuta puna podrška gradskih vlasti – objašnjava Ognjenovićeva.

Ona napominje da je Tvrđava teatar osnovao Savet festivala, ali uz punu saglasnost i podršku Grada i tadašnjeg Ministarstva kulture.

– Grad je Festivalu pre četiri dana otkazao podršku a da o tome nije ni obavestio Savet, a kamoli da je dato neko obrazloženje ili obavljen kakav razgovor sa ljudima koji su ga vodili pet godina, što je u najmanju ruku čudan način saradnje. Lokalna samouprava, naravno, ima pravo da odlučuje o javnim manifestacijama u gradu i da bira saradnike na tom planu, ali to ne bi trebalo da se izvodi prekim sudom, već bi valjda trebalo da postoji neka procedura i civilizovan postupak – smatra književnica.

Kako je Danasu objasnila gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, festival Teatar u tvrđavi je gradska manifestacija poput Smederevske jeseni i Nušićevih dana. Ona će biti održana u okviru Smederevskog kulturnog leta, od 6. do 11. jula, a njen koncept biće potpuno drugačiji u odnosu na Tvrđavu teatar – ne ambijantalno pozorište, već kretanje (kroz vreme, žanrove, kulturu, dešavanja…). Ove godine većina predstava biće posvećena obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

– Manifestaciju Tvrđava teatar niko nije ukinuo, jer niko, osim njenih osnivača, i ne može da je ukine. Oni i dalje mogu da nastave sa svojim festivalom i čak i da koriste prostor naše Tvrđave, koji ćemo im besplatno ustupiti. Mi smo još pre dve godini želeli da preuzmemo festival i da promenimo njegov koncept.

Grad Smederevo nema novca da dovodi svetske trupe kakve je dovodio festival Tvrđava teatar – kaže Avramovićeva.

Ona napominje da je njihov račun blokiran jer duguju sedam miliona dinara za predstave, te da zato, po zakonu, nisu mogli da dobiju nikakva sredstva od Grada. Na pitanje zašto je gradski parlament početkom maja izglasao određeni novac za ovu manifestaciju (dajući saglasnost programima Centra za kulturu, među kojima je i ovaj festival), ona kaže da to nije tako, već da su ta sredstva bila namenjena Centru za kulturu, a da zbog blokade računa, osnivači festivala nisu mogli da dobiju nikakav novac. Zbog pomenute blokade, kako kaže, Grad nikako nije mogao da im pomogne.

– Vida Ognjenović nije poslala nikakav zahtev Gradu sa željom za održavanje festivala – ističe ona.

S druge strane, Ognjenovićeva napominje da je do dugovanja došlo, jer festival za pretprošlu godinu nije dobio ni dinara od Grada, dok je za prethodnu godinu usledila samo jedna uplata od 1,5 miliona dinara od predviđenih pet.

– Novac nije stigao ni od Ministarstva kulture. Mi smo zajedno sa gradonačelnicom razgovarali pre dve godine sa tada aktuelnim ministrom Bratislavom Petkovićem. Obećano je da će Ministarstvo pomoći festival iz rezervnih sredstava, a da će Grad izmiriti deo dugovanja od 3,5 miliona. To se nije dogodilo. Nismo dobili ni dinara od Grada, a ministar je kasnije smenjen, pa su izostala i sredstva od Ministarstva – ističe ona.

Ognjenovićeva dodaje da će Tvrđava teatar ipak biti održan ove godine, ali u izmenjenom obliku. Ranije dogovorene četiri predstave biće izvedene u Vili Stanković u Čortanovcima.

Bradić: Poruka koja ne ohrabruje

Reditelj i bivši ministar kulture Nebojša Bradić smatra da je izostanak javne podrške festivalu Tvrđava teatar poruka koja ne ohrabruje.

– Taj festival u svojoj izvornoj ideji jeste zaštita kulturnog nasleđa, koja je u Smederevu veoma bogata. Smederevska tvrđava nalazi se na preliminarnoj listi Uneska, a ta manifestacija je svojim dovođenjem brojnih značajnih predstava i autora, kao i svojim dinamičnim programom, animirala kulturnu stvarnost Srbije. Mesto njenog održavanja i taj ambijentalni teatar ogroman su kulturni potencijal tog grada. Tako nešto ima Dubrovnik sa svojim Lovrijencem – kaže Bradić.

Teatar u tvrđavi

Prema rečima Jasne Avramović, Organizacioni odbor festivala Teatar u tvrđavi čini šest predstavnika gradskih vlasti, kao i ljudi iz kulture – kompozitor Vojkan Borisavljević, v. d. generalnog direktora RTS-a Nikola Mirkov i Radoslav Pavlović, koji je predsednik Odbora. Kako kaže, uskoro će biti objavljen detaljni program, kao i članovi žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari