U dva bioskopa i u dva termina – od 11. do 14. februara i od 18. do 21. februara u Stokholmu će se održati Peti festival novog balkanskog filma BaNeFF 2016, uz najavu da bi ova filmska revija sa Balkana mogla da gostuje i drugim švedskim gradovima i nordijskim zemljama. Festival je takmičarskog karaktera, a ove godine u konkurenciji su filmovi iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Iz Srbije dolazi pet filmova: „Enklava“ Gorana Radovanovića, „Pored mene“ Stevana Filipovića, „Igra u tami“ Juga Radivojevića, „Bićemo prvaci sveta“ Darka Bajića i „Za kralja i otadžbinu“ Radoša Bajića“. Ove godine u balkanskoj selekciji su i ostvarenja „Imena višnje“ Branka Šmita (Hrvatska), „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović (BiH), „Petrov fajl“ Georgija Balabanova (Bugarska) i „Do balčaka“ Stoleta Popova (Makedonija). U okviru panela „Film na Balkanu“ biće prikazana srpsko-crnogorska koprodukcija „Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš“ Milana Karadžića, a na dodeli nagrada i „Ničije dete“ Vuka Ršumovića.

Prema najava organizatora, gosti ovogodišnjeg BaNeFF-a biće reditelj „Naše svakodnevne priče“ Ines Tanović, scenarista filma „Pored mene“ Milena Bogavac, dok će „Gorčila“ predstaviti tumač glavnog lika Milutin Mima Karadžić i producent Dragan Đurković.

Cilj ovog festivala je da filmsku produkciju balkanskih zemalja i filmove van ovog područja čija je tema Balkan približi nordijskoj publici. Filmovi se takmiče u četiri kategorije: za najbolji film, najbolju žensku ulogu, nagradu publike i specijalnu nagradu festivala. U saradnji sa Švedskim filmskim institutom, ambasadama i filmskim centrima iz balkanskih država, organizator festivala je Pozorišna produkcija DŽastin, koju vodi producentkinja i glumica Jelena Mila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari