Stokholm

Prodaja oružja u svetu povećana za gotovo pet odsto 2

Prodaja oružja u svetu povećana za gotovo pet odsto

Prodaja oružja u svetu porasla je za gotovo pet odsto u 2018. godini a tržištem su dominirale SAD, pokazao je izveštaj Stokholmskog međunarodnog mirovnog istraživačkog instituta (SIPRI) objavljen danas.

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju 3

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju danas je dodeljena Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov „eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva“.

Izveštaj: Manje nuklearnog oružja u svetu, ali je modernije 4

Izveštaj: Manje nuklearnog oružja u svetu, ali je modernije

Ukupan broj nuklearnih bojevih glava u svetu opao je u prošloj godini, ali zemlje koje drže nuklearno oružje daju mu „veći značaj“ i modernizuju svoj arsenal, navodi se u danas objavljenom izveštaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) sa sedištem u Stokholmu.

Tinejdžerka lider borbe protiv klimatskih promena 6

Tinejdžerka lider borbe protiv klimatskih promena

Greta Tunberg ima 15 godina i već je u svetu prepoznata kao uzor odlučnosti i nadahnuća. Avgusta 2018. devojčica je pobegla sa nastave, sela ispred zgrade švedskog parlamenta i nehotice pokrenula globalni pokret – štrajk protiv klimatskih promena, piše Gardijan.

Opoziv švedske ambasadorke u Kini 8

Opoziv švedske ambasadorke u Kini

Švedska je opozvala svoju ambasadorku u Kini zbog njenog prisustvovanja bizarnom sastanku u kojem je učestvovala i kćerka uhapšenog švedsko-kineskog prodavca knjiga.

Sumnje na ebolu u Švedskoj 9

Sumnje na ebolu u Švedskoj

Jedna osoba primljena je i zadržana u univerzitetskoj bolnici u Upsali zbog sumnje da jen zaražena ebolom, javila je agenicija Rojters pozivajući se na loklane zvaničike u tom švedskom gradu.

Švedska još bez nove vlade 10

Švedska još bez nove vlade

– Predsednik švedskog parlamenta Andreas Norlen rekao je da do kraja godine neće biti novih pokušaja za formiranje nove vlade, posle više od tri meseca političke blokade nakon izbora.

Učinjen prvi korak ka miru u Jemenu 12

Učinjen prvi korak ka miru u Jemenu

Zaraćene strane u Jemenu pristale su da oslobode hiljade zatvorenika, što je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Martin Grifits nazvao „obećavajućim početkom“ prvih mirovnih pregovora u poslednjim godinama.

Dva dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju 13

Dva dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je Vilijamu Nordhausu i Paulu Romeru „za integraciju klimatskih promena u dugoročnu makroekonomsku analizu“, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauke u Stokholmu.

Tri dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 14

Tri dobitnika Nobelove nagrade za fiziku

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je za “inovativne pronalaske u oblasti laserske fizike i optičkih impulsa”, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauke u Stokholmu.

PrvaPoslednja