Ostavite svoje sumnje, vi koji sumnjate,poručio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić pre nego što je sa Muhamedom al Abarom, direktorom Igl hilsa, označio početak radovana stambeno-poslovnom kompleksu „Beograd na vodi“.

Vučić je nekoliko puta citirao poemu „Lament nad Beogradom“ Miloša Crnjanskog i istakao da je reč o projektu koji donosi napredak i koji je zbog tog napretka toliko kritikovan, kao što se i ranije dešavalo prilikom izgradnje Beograda. Spomenuo je Geneks, Gazelu i Beograđanku.

– I sam sam dete izbeglica i prognanika i volim ovu našu Srbiju više od svega i zato smatram da smo dužni svim novim generacijama da učinimo nešto dobro za njih, naveo je premijer Srbije. Protest inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“prošao je bez incidenata, ali i bez šetnje od koje su organizatori odustali zbog zabrane policije.

Predstavnici opozicionih partija – DS i Novestranke – optuživali su gradsku vlast da je uzurpirala građanska prava i potpisala štetan ugovori najavili podnošenje krivičnih prijava i tužbi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo i na gradnju Ajfelovog tornjau Parizu, ističući da „ne samo kod nas nego i u svetu postoje oni koji ne prihvataju ideje progresa“. U tom kontekstu pozvao se i na Frenklina Ruzvelta,a neposredno pre nego što je dao znak majstorima da počnu sa radovima, ponovo je citirao Crnjanskog.

Svečanom događaju pored restoranaSavanova“ na Savi prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog života i diplomatskog kora, među kojima i predsednik RS Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Željko Sertić, Velimir Ilić, Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Srđan Verbić, direktor Policije Milorad Veljović, šef BIA Aleksandar Đorđević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali…

Scenografija, iako pod kišom, bila je bogato organizovana sa video- bimovima i pristalicama na Železničkom mostu i na drugoj obali Save.Zbog najavljenog polaganja kamena temeljca za „Beograd na vodi“, ali i zbog dva najavljena protesta – Inicijative „Neda(vi)mo Beograd“ i Demokratskestranke i Nove Srbije, jako policijsko obezbeđenje juče je tokom većeg dela dana blokiralo Karađorđevu ulicu. Tokom vikenda DS i gradska vlast u Beogradu ratovale su saopštenjima i izjavama zbog najavljenog protesta protivBeograda na vodi“. Funkcioneri DS i NS najavili su juče, posle protesta u Savamali,da će nastaviti borbu protivBeograda na vodi“, zato što je „velika pljačka građana“. Šetalište na desnoj savskoj obali policija i njihove „kolege“komunalci čuvali su još od subote prepodne.

MUP u prostorijama DS?

MUP Srbije i DS juče nisu mogli da se slože oko toga da li je policija upala u prostorije Gradskog odbora demokrata na Terazijama. Poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Gradskog odbora demokrata Balša Božović izjavio je za Danas da su pripadnici MUP ušli u GO, raspitujući se „ko to hoće da luduje“. Prema Božovićevim rečima, u tom trenutku u prostorijama gradskog DS bili su zaposleni. On je ponašanje policije ocenio kao „vid pritiska, jer najpre nije htela da primi prijavu jučerašnjeg protesta u Savamali, potom nije izdala potvrdu da je zahtev primljen, da bi negirala da ga je dobila i na kraju tvrdila da je nepotpun“.

MUP Srbije je odmah „odbacio neistinite tvrdnje pojedinih funkcionera DS da je policija danas ušla u prostorije gradskog odbora DS u Beogradu“. Aleksandra Jerkov, portparol DS, reagovala je na saopštenje MUP Srbije tvrdnjom da kao dokaz o upadu policije postoje „snimci bezbednosne kamere, upisi kod portira i tri svedoka“. DS je zatražila „odgovornost policajaca koji su dolazili u njene prostorije i onih koji su im to naložili jer su time policiju bacili pod noge SNS“.

Ko šta dobija

Premijer Aleksandar Vučić naglasio je da arapski partner „ne dobija ni pedalj zemlje dok se na njoj ne izgradi neki objekat“, ali je u šali dodao da ne bi „previše da govori o tome pred Abarom“. Vučić je istako i da za ovo zemljište do sada niko nije bio zainteresovan, a da su sada izgrađeni promenada, park i dečije igralište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari