Borut Pahor priprema novi nacrt za dijalog Beograda i Prištine 1foto EPA-EFE/TOMS KALNINS

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor, kandidat za specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, priprema nacrt za nastavak pregovora Kosova i Srbije, kazala je portalu Vijesti Spela Vovk, portparol Boruta Pahora, javlja N1.

„U kontekstu njegove kandidature za posebnog izaslanika EU za dijalog Beograd – Priština, Borut Pahor radi na priprema drafta nacrta daljeg uspešnog sprovođenja dijaloga koji je nažalost zastao“, rekla je Vovk.

Ona je naglasila da Pahor, pre završetka nacrta, želi da se konsultuje sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, članicama EU i predstavnicima država Kvinte.

Uz podršku premijera Roberta Goloba i šefice diplomatije Tanje Fajon, Borut Pahor kandidat je Slovenije za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Postoji nekoliko specijalnih izaslanika EU, a oni rade u okviru službe visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, a to je trenutno španski političar Žozep Borelj.

Funkciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine trenutno obavlja slovački diplomata Miroslav Lajčak, koji ove godine odlazi na novu funkciju ambasadora EU u Švajcarskoj.

Specijalne izaslanike imenuju države članice na predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku. Pahoru je zato potrebna i podrška visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i podrška država članica. Kao što je već najavljeno, Pahor bi trebalo da ima podršku Borelja.

Borut Pahor je 18. i 19 aprila, u Ljubljani, organizovao prvu konferenciju „Prijatelja Zapadnog Balkana“ na kojoj je prisustvovao i Miroslav Lajčak, sadašnji specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Na konferenciji su se učestvovali bivši predsednici Bugarske, Austrije, Srbije, kao i Filip Vujanović, bivši predsednik Crne Gore, kao i drugi visoki zvaničnici koji se zalažu se za proširenje EU na Zapadni Balkan.

„Želeo bih da vidim zvaničnu posvećenost i EU i država Zapadnog Balkana da su spremne da urade sve što je neophodno da bi ispunile taj cilj“, dodao je on.

Iz Crne Gore skupu „Prijatelji Zapadnog Balkana“, osim Vujanovića, prisustvovali su Milica Pejanović Đurišić i Igor Lukšić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari