Pitanje nije da li će i šta će Austrija odgovoriti na bilo koju vrstu kritike, već kako će Austrija zajedno sa partnerima u EU, na Zapadnom Balkanu i šire prevazilaziti migrantsku i izbegličku krizu i njene izazove, komentarišu za Danas nezvanično diplomatski izvori iz Beča povodom „packi“ koje se dele Austriji zbog uvođenja dnevnih kvota za prihvat zahteva za dobijanje azila.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Naši sagovornici ističu da bi bilo „mudro“ sačekati rezultate skupa koji je zakazan za danas u Beču. Kako preciziraju, ta zajednička konferencija nazvana je „Upravljajmo migracijom zajedno“, domaćin je Austrija, a na njoj učestvuju ministri unutrašnjih poslova Bugarske, Hrvatske, Slovenije, te šest zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i predstavnika Srbije. Kako je saopšteno iz MSP, na skupu učestvuje šef diplomatije Ivica Dačić.

„Cilj ovog sastanka je objava deklaracije o načinu za delotvorno upravljanje migrantskom i izbegličkom krizom kroz koordinisan i sveobuhvatan pristup kojim će se uzeti u obzir svi aspekti. Za sada je austrijska vlada odlučila da ograniči prijem i prihvat zahteva za azil. Očigledno, o ovoj političkoj odluci debatuje se unutar EU na političkom i zakonskom nivou. Treba sačekati dalji razvoj situacije“, poručuju izvori Danasa iz Beča.

Grčka je juče uložila zvaničan diplomatski protest zato što nije pozvana na konferenciju u Beču. „Kroz ovaj jednostrani i ne baš prijateljski korak prema našoj zemlji postoji pokušaj da se donesu odluke uz odsustvo Grčke koje su imale posledice po Grčku i njene granice“, naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke u protestnoj noti. Atina je već ranije optužila Beč da minira postizanje zajedničkog evropskog rešenja za izbegličku krizu.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel iznela je juče tvrdnju da Austrija odlukom da će primati maksimalno 80 zahteva za azil dnevno krši međunarodno pravo. Šef Amnestija u toj državi Hajnc Pacel izjavio je da Ženevska konvencija o izbeglicama ne poznaje termine „kvota“ ili „ograničenje prihvata“, pa je, stoga, obavezujuća i za Austriju, koja od petka takođe omogućava prelaz za 3.200 izbeglica ako navedu da žele da idu u neku drugu zemlju.

Austrijski kancelar Verner Fajman je nedavno konstatovao da je Beč zauzeo „realističan stav“ i izrazio uverenje da će uskoro slične korake preduzeti i Nemačka. „Vlada mora da donese odluke uvažavajući pravo stanje stvari… Tako smo mi postupili i verujem da smo preduzeli mere kojima će pribeći i Nemačka“, naglasio je on.

S druge strane, nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer kazao je da „ne ide da pojedine države misle da mogu da reše problem svaljujući dodatni teret na pleća Nemačke“. „To je neprihvatljivo i kada je reč o bezbednosti. Nećemo dugo pristajati na takve poteze“, poručio je on.

Austrija je uvela i opštu kontrolu na 12 prelaza na granici sa Italijom, Slovenijom i Mađarskom da bi se usporio ulazak tražilaca azila, što je dovelo do „lančane“ reakcija u regionu, koja je rezultirala strožim kontrolama migranata pri ulasku i vraćanjem ili odbijanjem prijema mahom državljana Avganistana.

Stefanović: Radićemo kao Austrija i Nemačka

Srbija je od Slovenije dobila dopis kojim je Beograd obavešten da će zvanična LJubljana prihvatiti samo migrante koji zatraže azil u Austriji ili Nemačkoj, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je u izjavi novinarima ponovio da će se Srbija ponašati isto kao Austrija i Nemačka.

„Slovenija je obavestila nas, a nju Austrija, da će prihvatiti samo migrante koji su spremni da zatraže azil u Austriji ili Nemačkoj. Tako piše u dopisu koji smo danas dobili“, rekao je Stefanović. Istakao je da Srbija neće primati migrante za koje stižu signali da ih Austrija i Nemačka neće primiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari