– Vlada Srbije očekuje da evropski zvaničnici na Samitu o zapadnom Balkanu, koji se 27. avgusta održava u Beču, obelodane da su zajednički projekti Srbije, Albanije, Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine ušli u evropsku transportnu mrežu, odnosno da je Evropska unija prihvatila te projekte kao prioritetne.

Kako za Danas najavljuje Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, na Samitu u Beču, koji predstavlja nastavak Berlinskog procesa, koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel, biće saopšteno da su svi koridori, putevi i železnice, koje je Srbija zajedno sa drugim zemljama u regionu predložila, ušli u „core transport network“ – evropsku transportnu mrežu, odnosno da je EU prihvatila „naše projekte kao prioritetne“.



 

Upitana da li to znači da će EU finansirati izgradnju mreže puteva koji bi trebalo da povežu Srbiju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, potpredsednica Vlade Srbije kaže da će EU sigurno finansirati izradu projektne dokumentacije, a „posle ćemo videti“.

Na konstataciju da se od Samita opet ne može očekivati ništa konkretnije osim načelnih dogovora i planova, Zorana Mihajlović kaže da to nije slučaj.

„Nije tako. Jako je važno to što se dugo radilo sa EU i što će oni sada u Beču obelodaniti da su formirali „core transport network“, jer to nije bilo ranije. Mi smo, dakle, saobraćajno u EU, po tim projektima“, napominje potpredsednica Vlade za naš list.

Ona, takođe, najavljuje da će na Samitu u Beču biti priče u vezi sa formiranjem unije mladih, za šta su nadležni kabinet premijera Srbije i Ministarstvo sporta.

Više od 30 predstavnika vlada zemalja zapadnog Balkana, EU, Nemačke i Austrije razgovaraće 27. avgusta u Beču o budućnosti regiona, a taj samit će biti, kako ocenjuje APA, u znaku problema talasa azilanata u i izvan granica Evrope. Svoj dolazak najavili su premijeri, ministri spoljnih poslova i privrede zemalja zapadnog Balkana, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, potpredsednik Evropske komisije i komesar za energetiku Maroš Sefčovic, kao i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Austriju, domaćina ovogodišnjeg skupa, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel u cilju podsticanja evropske integracije zapadnog Balkana, predstavljaće kancelar Verner Fajman, šef diplomatije Sebastijan Kurc i ministar privrede Rajnhold Miterlener. U žiži pažnje konferencije, kako procenjuje APA, biće Srbija, koja je proteklih meseci postala glavna tranzitna zemlja za azilante koji preko Grčke pokušavaju da uđu u EU. Takođe, Srbija će biti jedna od tema jer njeni državljani u Nemačkoj predstavljaju četvrtu najveću grupu podnosilaca molbi za dobijanje azila, a tome želi da stane na put nemačka kancelarka Angela Merkel, o čemu će govoriti u Beču, najavljuje austrijska agencija.

„Aktuelna tema talasa izbeglica, posebno kada je reč o balkanskoj ruti, imaće sigurno važnu ulogu“, najavljuje ministar Kurc.

Dalja tema biće „postepeno rešenje međudržavnih konflikata“, kao i još jednom podvlačenje evropske perspektive regiona, dodao je Kurc. Austrija tradicionalno važi za najsnažnijeg podržavaoca pristupanja država zapadnog Balkana EU, a do sada je taj korak uspeo samo Sloveniji i Hrvatskoj.

Na predstojećem Samitu posebna čast ukazana je, kako prenosi agencija Tanjug, premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, pošto će, kako je najavljeno u Beču, o rezultatima samita informisati javnost kao jedini predstavnik regiona zajedno sa domaćinom, austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, inicijatorkom samita kancelarkom Angelom Merkel i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini. Merkel, Mogerini, Fajman i Vučić održaće, prema saopštenju kabineta austrijskog kancelara dostavljenom Tanjugu, zajedničku konferenciju za štampu po završetku samita, koji će, kao što je to bio slučaj i u Berlinu, biti održan iza zatvorenih vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari