Dogovor o ulasku na listu Demokratske stranke brzo i lako je postignut. Niko od nas nije imao nekih posebnih zahteva, osim da mi ruke budu potpuno odrešene da se bavim temama kojima sam se do sada bavila i da imam svoj stav – kaže za Danas Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska i manjinska prava na listi koalicije oko DS „Demokratska Srbija“.

Zašto ste odlučili da budete kandidatkinja DS?

– Želim da nastavim ono što sam do sada radila, da se bavim u najširem smislu zaštitom ljudskih prava, jer je poslednjih nekoliko meseci moj rad bio u priličnoj meri ograničen i nisam mogla da pružim maksimum. Mislim da je Srbija prilično daleko od potpunog ostvarenja ljudskih, a pogotovo manjinskih prava. Iza sebe imam ogromnu potporu kolega iz nevladinog sektora i biću jedan od kanala za prenos tih stavova. Važno je da se zna da sam vrlo opoziciono delovala dok je DS bila na vlasti. Ali DS je sada daleko od onoga što je bila i prolazi kroz težak period. Ako ne postoji jaka DS, bilo na vlasti ili u opoziciji, neće biti ni jake Srbije.

Zar je politika jedini način da se bavite svojim poslom?

– Ne mislim da je politika jedini način, ali skupo sam platila to što sam se kao neko iz civilnog sektora bavila ovim pitanjima. Nažalost, još uvek smo u situaciji da politika daje ključne i odlučujuće smernice za sve. Na ovu listu ulazim kao nestranačka ličnost. Neću biti član DS niti bilo koje druge partije, ali hoću da dam svoj doprinos i ovo je dobar način da se to uradi. I problemi Sandžaka biće vidljiviji, jer do sada naši politički predstavnici nisu na najbolji način to predstavljali.

Na kom mestu ćete biti na listi i imate li ambiciju da postanete poslanica?

– Dogovorili smo se da ću biti u prvih 20 na listi. Imam čvrsto obećanje Dragana Đilasa da ću postati poslanica. Ništa ne znači da budem cvetić na reveru, da se sa mnom maše i da to bude samo predizborno obećanje i varanje ljudi. Smatram da će sigurno jedan broj ljudi glasati za tu listu zato što sam ja na njoj. To nije samo „ukrašavanje“, jer svoj dalji angažman vidim kao ozbiljan rad na podizanju stepena ljudskih prava i boljoj saradnji sa civilnim sektorom. To je nešto što kroz parlament mislim da mogu da radim.

Sa stanovišta aktivistkinje za ljudska prava, zar vam ne smetaju svojevremeni kontroverzni stavovi Dragana Đilasa o Paradi ponosa i raseljavanju Roma?

– Mnoge stvari su onda istrgnute iz konteksta. Što se Đilasa tiče, nemam problem da mu kažem ono šta mislim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari