Borislav Stefanović, šef beogradskog tima za pregovore s Prištinom, ocenjuje za Danas da lider naprednjaka Tomislav Nikolić „dobro zna“ šta bi značilo ukoliko bi dijalog s kosovskim institucijama vodili predsednik ili premijer Srbije.

„Međutim, ako ipak ne zna, poručiću mu – to bi značilo priznavanje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije“, naglašava Stefanović povodom Nikolićeve izjave da on ne bi trebalo da bude pregovarač „o sudbini KiM“.

Tomislav Nikolić je rekao da je za njega Borislav Stefanović „anoniman čovek“, a da bi šef pregovaračkog tima trebalo da bude premijer Mirko Cvetković ili predsednik države Boris Tadić. „Žao mi je što se (Tadić i Cvetković) izvlače iz te situacije, pa će jednog dana da se lupe po čelu i kažu da nisu znali šta oni dole rade. Trebalo je da odmah pričamo o statusu, a ne poštanskim markama, telekomunikacijama, carinskim pečatima. To je samo osnaživanje albanske države čiji je glavni grad Priština“, kazao je Nikolić beogradskim medijima.

Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za odnose s medijima, u izjavi za Danas podseća da je Borislava Stefanovića na mesto šefa tima za dijalog s Prištinom izabrala Vlada Srbije i ističe da nema nikakvih primedbi na njegov izbor.

Podsetimo, šefica prištinskog tima zadužena za dijalog s Beogradom, Edita Tahiri, nedavno je izjavila da „srpski zvaničnici koji ilegalno, bez dozvole kosovske vlade, borave na Kosovu i učestvuju u nasilju, ne mogu biti pregovarači u dijalogu“. Ona je optužila Stefanovića da je „jedan od visokih srpskih zvaničnika, umešanih u paljenje prelaza Jarinje“.

Inače, prema najavama, dijalog bi trebalo da se nastavi 5. septembra u Briselu. Stefanović očekuje da se tada reši problem carinskog pečata, kako bi se smanjila napetost na Kosovu. On je rekao da Srbi na severu „ne smeju da se opuste“ već da treba da motre da Priština „ponovo ne pokuša nešto slično“ – da preuzme administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari