si đinpingFoto: EPA-EFE/WU HAO

Najviši zvaničnici Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ispratili su večeras predsednika Kine Si Đinpinga na aerodromu „Nikola Tesla“ u Surčinu, na kraju dvodnevne zvanične posete.

Predsednika Kine i njegovu suprugu Peng ispratili su i premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Pre ulaska u avion, Si je rekao Vučiću da je „veoma zadovoljan“ posetom i „mnogo zahvalan i iskreno dirnut“, kao i da oseća da su veze dve zemlje „jako čvrste“.

Vučić je Siju odgovorio da će Srbija za njega uvek biti „druga kuća“.

„Ogromnu čast ste učinili našem narodu i našoj zemlji, i mi to nikada nećemo zaboraviti“, kazao je Vučić Siju.

Vućić i Si su ranije danas potpisali Zajedničku izjavu Srbije i Kine o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Posle sastanka delegacija dve zemlje u Palati „Srbija“, predstavnici Srbije i Kine razmenili su 28 dokumenata o saradnji, u prisustvu Vučića i Sija.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je 6.700 policajaca bilo angažovano na poslovima obezbeđivanja posete kineskog predsednika.

Iz Beograda, u koji je juče došao iz Pariza, Si večeras leti za Budimpeštu. Francuska, Srbija i Mađarska su jedine zemlje koje je Si posetio tokom petodnevne evropske turneje, prve u poslednjih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari