Vlasti u Beogradu veruju da su snage Kfora juče ponovo bile upotrebljene u političke svrhe. Akcija međunarodnih snaga na administrativnom prelazu Jarinje imala je za cilj opstrukciju briselskih pregovora, a direktnu naredbu za nasilno delovanje izdao je komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs, uz „zeleno svetlo“ iz centrale NATO u Briselu i u komunikaciji s kosovskim vlastima u Prištini, nezvanično je rečeno Danasu u Vladi Srbije.


U Vladi podsećaju na izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija, datu našem listu prošle sedmice, da će Kfor, Euleks i Vlada Kosova uskoro zajednički razmatrati da li i kako treba krenuti u akciju uklanjanja srpskih barikada. Ipak, političku pozadinu i posledice jučerašnjeg okršaja pripadnika američkog i nemačkog kontingenta Kfora sa kosovskim Srbima na Jarinju, u kome je korišćena i bojeva municija, a ukupno najmanje jedanaestoro osoba povređeno, juče u Vladi Srbije niko nije bio raspoložen zvanično da komentariše. Sve će reći predsednik Boris Tadić i članovi vlade koji su otišli na teren, rečeno nam je u Nemanjinoj 11.

„Apelujem na smirivanje situacije, jer su očuvanje mira i dijalog jedini načini za rešavanje problema. Međunarodne snage su tu da brane goloruke građane, a ne da se sukobljavaju s njima. Pozivam Kfor na maksimalnu uzdržanost“, saopštio je predsednik Tadić juče po podne. On je ponovio da snage Kfora moraju biti statusno neutralne i da ne smeju da koriste silu prema građanima, a kosovski Srbi treba da održe pribranost i da ne nasedaju na provokacije. „Nijedan problem se nasiljem ne može rešiti, a dovođenje ljudskih života u opasnost nije doprinos odbrani naših interesa“, istakao je Tadić u saopštenju za javnost.

Najmanje sedmoro Srba i četvoro pripadnika Kfora ranjeno je juče u žestokim sukobima kod administrativnog prelaza Jarinje u opštini Leposavić. Okršaji su počeli rano ujutru, kada su američki vojnici blokirali takozvani alternativni put između severa KiM i Raške, koji su Srbi prethodnih dana napravili i koristili, jer su zvanični prelaz držali u blokadi još od 16. septembra zbog prisustva kosovskih carinika i policajaca. Srbi su oko 10 časova opkolili blokadu Kfora, incidenti su počeli sat kasnije, a kulminirali u 13 časova.

Prema izveštajima s lica mesta, vojnici Kfora su na kamenice koje su na njih povremeno bacali demonstranti uzvratili suzavcem, šok bombama, gumenim mecima, a, prema srpskim izvorima, na kraju i bojevom municijom, što je Kfor u prvim reagovanjima svog portparola demantovao.

Prema izjavama zaposlenih u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, od sedmoro povređenih, najteže povrede ima Aco Radulović koji je pogođen u stomak i u kičmu. Osim Radulovića, povređeni su Milan Premović i Stevo Petronijević. Jedan od ranjenih je Mladen Antonijević koga je metak pogodio u vilicu dok je pokušavao da do sanitetskog vozila donese jednog od povređenih. Njemu je polomljena vilica. Imena još troje povređenih za sada nisu saopštena, a jedan od njih je smešten na očno odeljenje zbog suzavca.

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković rekao je da je, ukoliko bude potrebno, dogovoren i način transporta povređenih u Srbiju. On je dodao da Ministarstvo ima i plan zbrinjavanja u slučaju nekih širih sukoba.

Odmah posle eskalacije nasilja, najveći broj Srba, od ukupno njih oko 1.500, udaljio se od blokade „alternativnog puta“, a Kfor je helikopterima dopremio dodatne snage. Kosovska policija je došla na lice mesta, sa obrazloženjem da treba da obavi uviđaj. Srbi su se ubrzo vratili i okružili Jarinje, ali novih sukoba do zaključenja ovog izdanja Danasa, nije bilo.

U ranim popodnevnim satima na Jarinje su stigli ministar za KiM u Vladi Srbije Goran Bogdanović i državni sekretar u tom ministarstvu Oliver Ivanović. „Pored odlaska Bogdanovića i Ivanovića na sever KiM, nadležni u Vladi Srbije su od ranih jutarnjih sati bili na vezi s predstavnicima EU, NATO, Euleksa i Kfora i činili sve u cilju smirivanja situacije“, rekao je Danasu portparol vlade Milivoje Mihajlović.

„Trenutno je mirno. Kfor je u svojoj bazi, a tridesetak Srba je i dalje na barikadi“, rekao je Bogdanović na licu mesta agenciji Beta.

Dačić: Sramota za međunarodnu zajednicu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je sukob Srba i Kfora „velika sramota“ za međunarodnu zajednicu i da će Srbija zatražiti „hitno preciziranje“ pozicija međunarodnih misija na KiM. „Potrebno je od komande Kfora potražiti pojašnjenje da li su pripadnici Kfora to samostalno uradili ili su postupili po naređenju i da li je došlo do prekoračenja ovlašćenja misije međunarodne zajednice na Kosovu“, kazao je Dačić agenciji Beta. On je naveo da je Srbija privržena miru i nastavku dijaloga, ali i da je teško shvatiti zašto, na dan nastavka dijaloga u Briselu, Kfor upotrebljava oružje protiv Srba. „Nezapamćen je slučaj da mirovne snage otvore vatru na narod koji ne ispoljava oružane napade na pripadnike mirovne misije“, istakao je Dačić.

REAKCIJE

PREDRAG SIMIĆ, analitičar, izjavio je da je prvenstveno Kfor odgovoran za sukob na severu Kosova i da bi Beograd od UN, pod čijom je Kfor formalnom komandom, trebalo da zahteva uspostavljanje kontrole nad ponašanjem pripadnika te mirovne misije. Simić je agenciji Beta rekao da ne bi trebalo isključiti mogućnost da situacija na Kosovu bude iskorišćena za nova uslovljavanja Srbije u procesu evropskih integracija.

SRPSKA NAPREDNA STRANKA oštro je osudila „brutalne napade vojnika Kfora na nenaoružane Srbe“ na Jarinju. „Ne postoji nikakvo opravdanje kojim bi se objasnilo divljaštvo jedinica Kfora i pokušaj hladnokrvnog ubijanja ljudi, samo zato što su Srbi“, saopštila je SNS. Istovremeno, naprednjaci su ocenili da je „sramno ponašanje režima i režimskih medija, koji podjednaku krivicu svaljuju na žrtvu i počinioca zločina“.

SLOBODAN SAMARDŽIĆ, potpredsednik DSS, kritikovao je Kfor zbog ranjavanja Srba kod Jarinja. „Pucati u goloruk narod koji mirno protestuje prekoračilo je svaku granicu i krajnje je vreme da naši državni organi okrenu list. Mislim da se sa takvim snagama, i policijskim i vojnim, ne može sarađivati“, rekao je Samardžić, koji je juče otišao na Kosovo. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari