Gotovo je, bile su poslednje reči haškog optuženika Gorana Hadžića, pre ulaska u avion za Hag, saznaje Danas.



Bivši vođa Srba u Hrvatskoj, optužen za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1992, stigao je juče u Holandiju specijalnim avionom koji je na aerodrom u Roterdamu sleteo nešto posle 14.30. Hadžića su na aerodromu srpski zvaničnici predali službenicima Haškog tribunala, koji su ga potom prebacili u sudski pritvor u Sheveningenu.


Poslednji haški optuženik prvi put bi pred sudiju trebalo da bude izveden u roku od 48 sati po dolasku u pritvor, što znači da će se to verovatno desiti u ponedeljak. Tribunal je već odredio i pretresno veće za suđenje Hadžiću, u kojem će biti sudije Barton Hol sa Bahama, Gij Delvoa iz Belgije i Antoan Mindua iz Konga.

Po prijemu u pritvor, Hadžić će biti podvrgnut lekarskom pregledu, a po proceduri prva 24 sata provešće odvojen od ostalih 37 pritvorenika. On će potom biti raspoređen u jedno od tri krila pritvora, gde su ostali pritvoreni.

Po pravilima Tribunala, Hadžić će početkom iduće sedmice biti izveden pred sudiju O-Gon Kvona da bi se izjasnio o krivici po 14 tačaka optužnice, koja ga tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu od 1991. do 1992. Hadžić ima pravo da odloži izjašnjavanje o krivici za mesec dana, dok ne imenuje stalnog branioca.

Advokat Toma Fila kaže za Danas da će Hadžića pred Haškim tribunalom zastupati neko iz njegove advokatske kancelarije, ali da od odluke suda zavisi ko će to biti. On ističe da će na prvom pojavljivanju pred sudom Hadžića zastupati advokat Vladimir Petrović, koji će tražiti da se odloži izjašnjavanje o krivici za 30 dana.

– Odlučili smo da Hadžićevi branioci budu Vladimir Petrović i Mihajlo Bakrač, ukoliko sud ne proglasi sukob interesa jer oni već zastupaju Jovicu Stanišića i Franka Simatovića. Ukoliko njih dvojica ne budu mogli da ga brane, međuperiod ću pokriti ja ako sud potvrdi da mogu. Trenutno sam na odmoru, tako da ću u Hag otputovati nakon toga, a do tada će tamo otići i advokat Radoslav Marinković – napominje Fila.

Kako je juče potvrdila ministarka pravde Snežana Malović, formalno izručenje Gorana Hadžića Tribunalu počelo je juče nešto posle 12 časova, kada se ovaj haški optuženik već nalazio u avionu na putu za Holandiju. Ministarka je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da je juče pre podne potpisala odluku o izručenju Hadžića, čime su obavljene sve formalnosti koje prethode izručenju.

– Ovim činom okončano je najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom. Ispunjene su najveće obaveze, a hapšenjem Hadžića Srbija je iskazala svoju doslednost i posvećenost poštovanju zakona i principa međunarodne pravde. Tokom mandata aktuelne Vlade Srbije uhapšena su tri najpoznatija haška begunca – Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić, što ukazuje na neosporivu posvećenost poštovanju zakona, suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu – napomenula je Malovićeva.

Prema njenim rečima, državni kapaciteti od sada će biti posvećeni unutrašnjoj stabilnosti zemlje, kao i procesima približavanju EU. Malovićeva je, ipak, dodala da će Srbija i dalje da sarađuje sa Haškim tribunalom dostavljanjem neophodne dokumentacije, kao i da će domaće pravosuđe nastaviti da procesuira sve optužene za ratne zločine.

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ Hadžić je dovezen uz pratnju kolone vozila, odnosno dve policijske marice i šest džipova žandarmerije MUP-a Srbije. On je na aerodrom stigao direktno iz Novog Sada, gde je tokom prepodneva posetio majku i ćerku u naselju Telep, a, prema nezvaničnim informacijama, prethodno mu je omogućeno i da poseti očev grob na Kameničkom groblju u Novom Sadu.

Prema rečima advokata Radoslava Marinkovića, Hadžićeva odbrana, inače, juče je potpisala izjavu kojom se odriče prava na žalbu na izručenje, čime je omogućeno da još tokom istog dana bude isporučen Haškom tribunalu.

Hadžić: Lakše biti predsednik nego magacioner

„Lakše je bilo biti predsednik nego magacioner, pošto su mi se svi rugali zbog toga. Kao magacioneru morale su da mi se slažu leva i desna strana u magacinu, a kao predsedniku ništa nije moralo da se slaže“, rekao je u neformalnom razgovoru Goran Hadžić posle saslušanja u Specijalnom sudu pred istražnim sudijom u sredu.

Hadžić 161. optuženi

Goran Hadžić je poslednji, 161. optuženi, koji će se naći u pritvoru Tribunala. U Haškom tribunalu dosad su okončani postupci protiv 125 optužena – 64 su osuđena, 12 ih je oslobođeno. Kazne su do sada izdržala 32 osuđena. Trojica optuženih, među kojima i Slobodan Milošević, umrla su tokom suđenja. Na izdržavanju kazne u jednoj od oko 15 evropskih zemalja je 25 osuđenih, a na prebacivanje na izdržavanje kazni čekaju njih četvorica. Tribunal je postupke protiv 13 optuženih ustupio nacionalnim pravosuđima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. U toku su postupci protiv 37 optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari